V Košiciach očkujú deti, na proces dozerajú pediatri

TA3 TASR
2.7.2021 12:42

Na očkovanie detí v Univerzitnej nemocnici Louisa Paustera v Košiciach dozerajú pediatri. Nemocnica nadviazala spoluprácu s košickou Detskou fakultnou nemocnicou.

Doposiaľ 250 detí vo veku od 12 do 16 rokov zaočkovali proti ochoreniu Covid-19 v Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura Košice v spolupráci s Detskou fakultnou nemocnicou Košice. Ako zástupcovia ich vedenia uviedli na piatkovom brífingu, rodičia nemusia mať obavy z očkovania. Chcú ním predísť aj postcovidovému syndrómu.

Ako spresnil výkonný riaditeľ nemocnice Ľuboslav Beňa, žiadne komplikácie v súvislosti s očkovaním detí nezaznamenali. Pri ich vakcinácii je prítomný aj pediater. „Naša nemocnica očkuje od decembra minulého roka. V našom vakcinačnom centre bolo zaočkovaných približne 80-tisíc ľudí, z toho k dnešnému dňu 250 detí,“ povedal s tým, že vo všeobecnosti je záujem o očkovanie nižší ako na začiatku. 

Aj preto spolu s Detskou fakultnou nemocnicou plánujú spustiť očkovaciu kampaň. „Z medicínskeho hľadiska je očkovanie veľmi dôležité, aj z aspektu toho, že je veľká pravdepodobnosť, že sa nám tá tretia vlna v priebehu niekoľkých týždňov objaví,“ doplnil Beňa.

V Detskej fakultnej nemocnici od začiatku pandémie hospitalizovali deti prevažne s ľahkým alebo stredne ťažkým priebehom ochorenia Covid-19. Zaznamenali tri úmrtia, keď bolo ochorenie Covid-19 jedným z pridružených ochorení. „V priebehu celej pandémie sme u 36 detí videli postcovidový syndróm, nazvaný ako pediatrický zápalový multisystémový syndróm. Toto je stav, ktorý je už závažný - dieťa má dlhšie trvajúce horúčky, má ťažkosti týkajúce sa srdcového systému a v týchto prípadoch skutočne dochádzalo k dilatáciám srdcových ciev. Tomu by sme sa naozaj chceli vyhnúť,“ povedala riaditeľka Detskej fakultnej nemocnice Košice Jaroslava Feketeová s tým, že zaočkované deti tiež chránia svoje okolie.

Po očkovaní proti ochoreniu Covid-19 podľa jej slov môžu mať vedľajšie účinky. Ide prevažne o začervenanie v mieste vpichu či miernu bolesť svalov. „Nijako sa to nelíši od iných typov očkovania, ktoré deti podstupujú,“ dodala.

Detská fakultná nemocnica bude ponúkať očkovanie aj deťom s rizikovými diagnózami, ako sú napríklad onkologické ochorenia, cukrovka, obezita, ťažké alergie, epilepsia a podobne. Očkovať sa budú môcť v špeciálnej ambulancii rizikového očkovania, kde budú pediatri pripravení poskytnúť bližšie informácie a konzultácie.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok