Na hraniciach sa musí zaregistrovať každý, kto prichádza zo zahraničia

TA3
2.7.2021 12:41

Každý, kto sa vráti zo zahraničia, aj keby bol len na nákupe v prihraničnom meste, je povinný sa pred prekročením našej hranice zaregistrovať. Týka sa to aj tých, čo sú zaočkovaní a uplatňujú si výnimku. Splnenie si tejto povinnosti kontroluje priamo na hranici polícia, uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Aktuálne sú zároveň ešte krajiny rozdelené podľa rizikovosti na zelené, červené a čierne. Bez rozdielu na to, z akého štátu na Slovensko prichádzate a či si uplatňujete výnimku, ste povinný zaregistrovať sa na stránke korona.gov.sk cez formulár eHranica. "Pripomíname, že táto povinnosť sa týka aj zaočkovanej osoby. Rovnako tak je povinný urobiť aj ten, kto si len na hodinu odbehol do susednej krajiny na nákup v obľúbenom obchode," upozorňuje Eliášová.

Nový cestovateľský semafor začne platiť až od 9. júla a reaguje najmä na šírenie delta variantu koronavírusu. Do cestovania prináša zmeny v podobe toho, že krajiny, z ktorých sa pricestuje na Slovensko, už nebudú rozdelené do stupňov rizikovosti. Rozdiel bude v tom, či je prichádzajúca osoba zaočkovaná alebo nie je.

Zaočkovaní však nebudú musieť ísť do karantény. Preukázať sa treba potvrdením o zaočkovaní či už GreenPassom alebo Národným očkovacím certifikátom s QR kódom.

Ostatní budú musieť absolvovať karanténu a najskôr na 5 deň môžu ísť na PCR test. Ministerstvo zdravotníctva pripomína, že povinná registrácia cez formulár eHranica aktuálne platí pre všetkých.

Na hraniciach čakajte kontroly

Polícia zavádza intenzívne kontroly na hraniciach. "Nedodržanie povinností stanovených vo vyhláške je priestupkom na úseku verejného zdravotníctva, za ktoré príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva môže udeliť pokutu vo výške do 1659 eur. V blokovom konaní môžu aj orgány Policajného zboru a obecnej polície uložiť páchateľovi pokutu vo výške do 1000 eur," doplnila Eliášová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok