Chcel byť básnikom, stal sa rockovým šamanom. Jim Morrison umrel pred polstoročím

TA3 ČTK
3.7.2021 07:00

Život charizmatického muzikanta, básnika a filmára Jima Morrisona, ktorého odkaz stále oslovuje nové generácie, bol provokujúcou zmesou inteligencie, exhibicionizmu, rebelantstva a talentu. Zakladateľa a lídra kapely The Doors okrem jeho tvorby preslávili aj nespočetné škandály. Nesmrteľnú ikonu z neho paradoxne urobila jeho predčasná a tak trochu záhadná smrť 3. júla 1971.

Jim Morrison
Profimedia

Klub 27

Morrison zomrel už v 27 rokoch a stal sa tak členom neslávne známeho Klubu 27, ako sa označuje skupina hudobníkov, ktorí predčasne zomreli práve v tomto veku. Okrem Morrisona k nim patrí napríklad Brian Jones, Jimi Hendrix, Janis Joplinová, Kurt Cobain či Amy Winehouse.

Morrison po sebe zanechal množstvo hudobných textov, básní či poviedok, v ktorých sa často objavovali motívy hrôzy, násilia, sexu, vzbury a zániku. Šamanský tón dodával piesňam The Doors naliehavosť a koncerty skupiny mali často až rituálnu atmosféru.

The doors TASR/AP

Študent filmu a filozofie

James Douglas Morrison sa narodil do rodiny námorného dôstojníka. Obaja jeho rodičia boli pomerne konzervatívni a Morrison s nimi prerušil kontakt. V čase svojej slávy ich dokonca nepravdivo označil za mŕtvych. Od mladosti miloval poéziu a chcel byť básnikom.

V roku 1964 začal študovať v Los Angeles filmovú techniku a tiež filozofiu a davovú psychológiu. Svojich spolužiakov a učiteľov často udivoval aj provokoval vyhranenými názormi i širokými znalosťami. Jeho psychedelický ročníkový film však u profesorského zboru prepadol a znechutený Morrison zo školy odišiel.

Aj krátke štúdium mu však zásadne zmenilo život. Stretol tu klasicky vzdelaného klaviristu Raya Manzarek, ktorý bol z Morrisonových textov nadšený. Pribrali ešte gitaristu Robbyho Kriegera a bubeníka Johna Densmore a založili skupinu, ktorú Morrison nazval The Doors (Dvere) podľa knihy Aldousa Huxleyho The Doors Of Perception (Dvere vnímania). Huxley si svoj názov vypožičal z veršov Williama Blakea.

Raketový štart The Doors

Po piatich mesiacoch skúšania sa The Doors prepracovali do presláveného klubu Whiskey A Go-Go v Los Angeles a kapela si rýchlo získala povesť senzácie. Morrison sa spočiatku hanbil a spieval k ľuďom chrbtom, ale to publikum ešte viac fascinovalo. Skupinu objavil šéf firmy Elektra a ponúkol im zmluvu na prvý album. 

Platňa vyšla v januári 1967 a obsahovala dnes už klasické skladby ako Light My Fire a Break On Through. Z členov kapely, ktorá za Morrisonovho života vydala sedem albumov, sa zrazu stali hviezdy a samotný spevák, v kožených nohaviciach a rozhalenej bielej košeli, bol novým sexuálnym idolom éry hippies.

Ruka v ruke so stúpajúcou slávou The Doors sa zvyšoval aj tlak okolia, ktorému Morrison nedokázal čeliť. V tom čase sa navyše stále hlbšie prepadal do svojej alkoholovej a drogovej závislosti a jeho vyvádzanie na koncertoch sa postupne vymykalo kontrole.

Autodeštrukčný kolotoč

V marci 1969 na koncerte v Miami sa značne opitý údajne chcel vyzliecť. Dôkaz, že by k tomu došlo, síce neexistuje, ale na Morrisona bola podaná žaloba za obscénne a lascívne správanie a hrozilo mu až sedem rokov väzenia. Kapelu kritizovali médiá a jej koncerty sa zakazovali. Spevák nakoniec dostal len šesť mesiacov a pokutu, na kauciu bol však prepustený a odvolal sa.

V tej dobe sa Morrison už značne vzdialil svojmu image sexuálnej ikony. Pribral, opuchnutú tvár skrýval pod bradou a brucho pod voľným oblečením. Jeho autodeštruktívny životný štýl viedol nevyhnutne ku kolapsu. V decembri 1970 sa na koncerte v New Orleanse zosunul na podstavec bicích a zostal bezvládne ležať. Bol to posledný koncert skupiny v jej najslávnejšom zložení.

Hrob ako pútnické miesto

V roku 1971, krátko po nahraní posledného spoločného albumu L. A. Woman, sa deprimovaný, zo sveta unavený a zdravotnými problémami sužovaný Morrison uchýlil so svojou celoživotnou láskou Pamelou Coursonovou do Paríža. Chcel si oddýchnuť a písať poéziu. Tu našla Morrisona, mŕtveho vo vani, jeho snúbenica. Bolo to 3. júla 1971. 

Okrem nej a neznámeho lekára nikto telo nevidel. Nekonala sa pitva, oficiálnou príčinou úmrtia bol infarkt. Pamela si tajomstvo smrti svojho partnera vzala do hrobu - o tri roky neskôr sa predávkovala. Jim Morrison je pochovaný na parížskom cintoríne Pére Lachaise a jeho hrob sa stal pútnickým miestom. Dodnes však kolujú fámy, že to bola len kamufláž, a jašterčí kráľ, ako poslucháči Morrisona podľa jednej z piesní volali, žije niekde v ústraní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok