V Baskicku a Galícii prebiehajú regionálne voľby

TASR
21.10.2012 13:26

Predčasné regionálne voľby sa dnes konajú v španielskom Baskicku a Galícii, rodnom regióne súčasného premiéra krajiny Mariana Rajoya.

V Baskicku a Galícii prebiehajú regionálne voľby
SITA

V predvolebnej kampani v Baskicku zaznievali opäť hlasy volajúce po nezávislosti tejto časti Španielska, čo sa prejavilo aj na záverečnom mítingu lídra tamojších nacionalistov Iniga Urkullua. Platí to napriek tomu, že samotný politik prezentoval svoju víziu regiónu s dôrazom na súčasné dopady hospodárskej krízy.

Za príklady pre Baskicko však označil Škótsko a Katalánsko. V Škótsku sa referendum o prípadnej nezávislosti na Veľkej Británii uskutoční v roku 2014, v Katalánsku by podobný plebiscit o odtrhnutí sa od Španielska chceli zorganizovať v priebehu štyroch rokov.


Dnešné regionálne voľby sú v Baskicku prvými po tom, čo tamojšia teroristická organizácia ETA vyhlásila vlani za ukončený svoj polstoročia trvajúci ozbrojený boj za nezávislosť, ktorý si vyžiadal viac ako 830 obetí.

V Galícii sa napriek značnej nespokojnosti občanov s úspornými opatreniami centrálnej vlády v Madride i samotnej regionálnej vlády ľudovcov očakáva predsa len ich tesné víťazstvo. Ak by sa tak skutočne stalo, mohlo by to znamenať aj istú verejnú legitimizáciu politiky Rajoyovej vlády.

Hlasovanie celkove 4,1 milióna oprávnených voličov je pre predsedu španielskej vlády  s určitosťou dôležitým testom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok