Očkovaní sa vyhnú karanténe. Británia podmieni slobodné cestovanie vakcínou

TA3 TASR
1.7.2021 15:31

Britská vláda plánuje plne zaočkovaným občanom krajiny umožniť od 26. júla slobodne cestovať - bez povinnosti absolvovať karanténu. Informovali o tom vo štvrtok na svojej webovej stránke stanica Sky News a denník The Times.

Británia
TASR/AP

Všetci občania Európskej únie

Na základe tohto plánu by osoby zaočkované dvoma dávkami vakcín proti ochoreniu Covid-19 nemuseli absolvovať karanténu po návrate z krajín z tzv. jantárového zoznamu. Opatrenie sa bude počiatočne vzťahovať na obyvateľov Spojeného kráľovstva, ktorí majú prístup k starostlivosti Národnej zdravotnej služby. Neskôr by sa platnosť mala rozšíriť na všetkých obyvateľov Európskej únie.

Britské ministerstvo vnútra však podľa Sky News ešte musí rozhodnúť o tom, či bude britské digitálne preukazy o covide kontrolovať pred vycestovaním, na hraniciach, alebo prostredníctvom náhodných kontrol. Ľudia v Anglicku môžu o covidové pasy požiadať na webovej stránke NHS alebo prostredníctvom aplikácie NHS, píše stanica BBC.

Dohoda s Bruselom je blízko

Takýto certifikát môžu ľudia dostať dva týždne po druhej dávke vakcíny. Takisto je dostupný pre osoby, ktoré majú negatívny test nie starší ako 48 hodín, a pre ľudí, ktorí v období posledných 180 dní prekonali ochorenie Covid-19.

Británia už podľa Timesov nemá ďaleko k dosiahnutiu dohody s Bruselom, na základe ktorej by aplikáciu Národnej zdravotnej služby ako očkovací certifikát uznávala aj Európska únia. Tým by Britom umožnila voľné cestovanie v členských krajinách EÚ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok