Novinky v cestovaní od 9. júla 2021

CK Satur
1.7.2021 14:59

Od 9. júla vstupujú pri návrate na Slovensko do platnosti nové opatrenia. Doterajší cestovateľský semafor, ktorý rozdeľoval krajiny na zelené, červené a čierne, sa zruší a nahradí ho nový. Te už nebude rozdeľovať krajiny, ale cestovateľov - či sú očkovaní alebo neočkovaní.

Novinky v cestovaní od 9. júla 2021
CK Satur

Výhodu budú mať plne očkovaní, ktorí po návrate nemusia absolvovať karanténu. Pre neočkovaných bude platiť karanténa a PCR test najskôr na 5. deň po návrate. Podľa nových pravidiel cestovateľský semafor bude informovať o rizikových krajinách a zároveň ich každý týždeň aj podľa aktuálnej vývojovej situácie prehodnocovať.

Podmienky návratu pre očkovaných a tých, čo prekonali Covid-19

Tí cestujúci, ktorí sú očkovaní a vracajú sa na Slovensko, sú automaticky uvoľnení z karantény ako aj z testovania. Môžu sa tak preukázať európskym alebo národným certifikátom v mobilnej aplikácii alebo v tlačenej forme.

Za plne zaočkovaných sa po 9. 7. 2021 bude považovať občan, ktorý má:

  • 14 dní po podaní druhej dávky vakcíny (Astra Zeneca, Pfizer, Moderna), platnosť 1 rok.
  • 21 dní po podaní jednodávkovej vakcíny Johnson & Johnson, platnosť 1 rok.
  • ak osoba prekonala ochorenie Covid-19 a je 14 dní po podaní prvej dávky vakcíny do 180 dní po prekonaní Covid-19, platnosť 1 rok.

Výnimka pre ľudí po prvej dávke vakcíny: do 9. augusta 2021 sa radia medzi plne očkovaných a majú tak mesiac prechodného obdobia, aby svoje očkovanie dokončili. Po tomto termíne bude už aj pre nich platiť rozdelenie na očkovaných a neočkovaných.

Podmienky návratu pre neočkovaných

  • povinnosť registrácie na korona.gov.sk/ehranica a termín na PCR test
  • povinná 14-dňová karanténa, s možnosťou jej skrátenia obdržaním negatívneho výsledku RT-PCR testu, pričom test možno podstúpiť najskôr na 5. deň po návrate

Deti

  • na neočkované deti do 12 rokov sa prihliada cez rodičov (očkovaní rodičia sa registrovať nemusia, neočkovaní rodičia absolvujú karanténu aj s deťmi)
  • deti od 12 - 18 rokov majú prechodné obdobie na očkovanie a to do konca 9. augusta 2021 (po tomto dátume sa už budú riadiť schémou očkované alebo neočkované)

Všetci dovolenkári, ktorí sa na Slovensko vrátia najneskôr 8.7. do polnoci, sa riadia aktuálne platnými pravidlami v aktuálne platnom cestovateľskom semafore. Všetky informácie o podmienkach vstupu do jednotlivých krajín nájde vždy aktuálne v covid mape CK SATUR.

TIPY, AKTUALITY A ZAUJÍMAVOSTI O CESTOVANÍ VÁM PRINÁŠA CK SATUR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok