Turecko oficiálne odstúpilo od Istanbulského dohovoru

TA3 TASR
1.7.2021 14:39

Turecko vo štvrtok oficiálne odstúpilo od tzv. Istanbulského dohovoru. Rozhodnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana odsúdili západné krajiny i ľudskoprávne organizácie.

Turecko sa chce angažovať v Afganistane
TASR/AP

Erdogan už 19. marca vydal dekrét, na základe ktorého Turecko odstúpi od Dohovoru Rady Európy o predchádzaní a boji proti násiliu na ženách a domácemu násiliu, známeho aj ako Istanbulský dohovor. Toto rozhodnutie nadobudlo účinnosť práve 1. júla.

Čakajú sa protesty

Tento krok však vyvolal pobúrenie na domácej i medzinárodnej scéne a v Turecku proti nemu protestovali tisíce ľudí. Odstúpenie Ankary od dokumentu odsúdila aj Európska únia a Spojené štáty.

V krajine sa vo štvrtok podvečer očakávajú viaceré protesty; veľké zhromaždenie by sa malo konať aj v najväčšom tureckom meste Istanbul.

V Turecku je domáce násilie veľký problém

Istanbulský dohovor, ktorý podpísalo 45 krajín a Európska únia, vyžaduje, aby vlády signatárskych štátov prijali právne predpisy stíhajúce domáce násilie a podobné týranie, ako aj znásilnenie v manželstve a mrzačenie ženských pohlavných orgánov.

AFP dodáva, že domáce násilie je v Turecku veľkým problémom. Len vlani tam muži zavraždili najmenej 300 žien, vyplýva z bilancie platformy, ktorá monitoruje prípady rodovo podmieneného násilia.

Zatiaľ čo sa Turecko tohto roku rozhodlo od zmluvy odstúpiť, 33 členských štátov Rady Európy dohovor už ratifikovalo a 12 ďalších krajín – vrátane EÚ ako celku – ju len podpísalo. K zmluve sa chcú pridať aj krajiny ležiace mimo Európy, napríklad Tunisko či Kazachstan. Slovensko vlani vo februári Istanbulský dohovor odmietlo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok