Pohreb zavraždeného predstaviteľa tajnej služby v Bejrúte sprevádzali násilnosti

TASR TA3
21.10.2012 19:27

Pohreb libanonského policajného šéfa Visáma Hasana, ktorý zahynul pri piatkovom bombovom útoku sprevádzali pouličné násilnosti. Tisícky policajtov a vojakov stále dohliadajú na bezpečnosť v uliciach Bejrútu. Úrady hlásia niekoľko zranených.

Pohreb zavraždeného predstaviteľa tajnej služby v Bejrúte sprevádzali násilnosti
SITA

Zodpovednosť za atentát v Libanone pripisujú susednej Sýrii, ktorá sa už 19 mesiacov zmieta v ozbrojenom konflikte.

Smútiaci ľudia, oblečení v čiernom mali, v rukách plagáty a fotografie riaditeľa informačného oddelenia libanonských Vnútorných bezpečnostných síl (ISF) Wisáma Hasana a vykrikovali protisýrske heslá. Na bezpečnosť na mieste demonštrácie aj v okolí miesta pohrebu dohliadajú armádni vojaci.

Hasanov pohreb a smútočný pochod a demonštrácie sa v dnešný Deň hnevu začnú na poludnie. Očakáva sa účasť najvyšších štátnych predstaviteľov, zväčša protisýrsky orientovaných.


Hasana pochovajú v blízkosti hrobu v roku 2005 zavraždeného libanonského premiéra Rafíka Harírího. Hasan bol v minulosti Harírího blízkym spolupracovníkom a neskôr vyšetroval okolnosti jeho zabitia. Nedávno odhalil pripravovaný bombový útok, v dôsledku čoho došlo k zatknutiu libanonského politika spriazneného so sýrskym prezidentom Bašárom Asadom.


Piatkový útok, v ktorom okrem ôsmich obetí na životoch bolo aj vyše 80 ľudí zranených, v Libanone oživil spomienky na občiansku vojnu z rokov 1975-90 a považuje sa za jasný dôkaz toho, ako nestabilita v Sýrii vplýva na vnútropolitickú situáciu v Libanone. V súvislosti s piatkovým bombovým útokom v Bejrúte v sobotu podal demisiu premiér Nadžíb Míkátí. Prezident Michel Sulajmán ho však požiadal zotrvať ešte "nejaký čas" vo funkcii, aby v krajine nenastalo mocenské vákuum.

Situáciu v Beirúte monitoroval náš kolega Mário Porubec, informácie o tom ako to vyzeralo v Libanonskom hlavnom meste večer nám zatelefonoval do redakcie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok