Putin sa ohľadom možnej schôdzky so Zelenským vyjadril skepticky, no neodmietol ju

TA3 TASR
30.6.2021 21:29

Ruský prezident Vladimir Putin sa v stredu vyjadril skepticky na margo svojho možného stretnutia s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, ktoré však celkom nevylúčil.

Putin sa ohľadom možnej schôdzky so Zelenským vyjadril skepticky, no neodmietol ju
TASR/AP

Stretnutie neodmieta

"Na čo bude stretnutie so Zelenským, keď dal externému manažmentu úplnú kontrolu nad svojou krajinou? ... O kľúčových otázkach každodenného života na Ukrajine sa nerozhoduje v Kyjeve, ale vo Washingtone a do istej miery aj v Berlíne a Paríži," povedal

Putin počas televízneho programu s názvom "Priama linka s Vladimirom Putinom", v ktorom každoročne odpovedá na otázky verejnosti. "Neodmietam stretnutie so Zelenským, je však potrebné pochopiť, o čom sa tam dá hovoriť, " dodal ruský prezident.

Michajlo Podoľak, poradca šéfa Zelenského kancelárie, označil Putinove vyjadrenia o "vonkajšej kontrole" za "základný prvok ruskej propagandy". Povedal tiež, že tvrdenia naznačujú, že Putin bol nesprávne informovaný svojou vlastnou administratívou. "Nevyhnutnosť priamych rokovaní prezidentov je úplne jasná," dodal.

Konflikt v Donbase

Ukrajinskí vojaci bojujú proti proruským separatistom na východe krajiny od roku 2014. Ozbrojený konflikt v Donbase vypukol po ruskej anexii Krymského polostrova, keď sa začali od odštiepenie sa od Kyjeva usilovať aj Ruskom podporovaní separatisti v Doneckej a Luhanskej oblasti, kde následne aj vyhlásili svoje republiky nepodliehajúce ukrajinskej vláde.

Po minuloročnom útlme sa boje začiatkom roka 2021 opäť vystupňovali, pričom Rusko zhromaždilo v apríli pri svojich hraniciach s Ukrajinou aj na Kryme asi 100.000 svojich vojakov, čo viedlo k sérii varovaní zo strany NATO.

Zelenskyj následne 20. apríla navrhol Putinovi, aby sa stretli v Donbase. Putin v reakcii Zelenského pozval, nech príde "kedykoľvek" do Moskvy, aby spolu rokovali o bilaterálnych vzťahoch. 

Zároveň uviedol, že ak chce Zelenskyj diskutovať o probléme regiónu Donbas na východe Ukrajiny, musí sa najskôr stretnúť s predstaviteľmi tamojších proruských samozvaných republík a až potom s ruským vedením.

Nepriateľské vedenie Ukrajiny

Rusko následne oznámilo, že svojich vojakov z hraníc stiahlo, hoci Washington aj Kyjev tvrdia, že išlo len o obmedzený odsun, pripomína AFP.

Putin v stredu označil súčasné vedenie Ukrajiny za "nepriateľské" voči Rusku, pričom dodal, že samotní Rusi a Ukrajinci sú si blízki. Ruský prezident tiež uviedol, že Ukrajina potláča opozíciu a obzvlášť kritizoval stíhanie tamojšieho opozičného politika Viktora Medvedčuka, s ktorým má blízky vzťah. Medvedčuk je v domácom väzení, pričom je podozrivý z vlastizrady.

Oleg Stepanov, spolupracovník väzneného kritika Kremľa Alexeja Navaľného, na Twitteri následne napísal, že zatiaľ čo Putin kritizuje represie v iných krajinách, disidenti v Rusku sú väznení, napádaní a dokonca zabíjaní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok