Obávať sa tzv. popola v potravinách a koľko ho môžeme zjesť?

30.6.2021 18:00

Ak ste začali venovať väčšiu pozornosť obsahu výživných látok v potravinách, možno ste si všimli ako súčasť väčšiny z nich aj tzv. popol. Hoci názov evokuje zvyšky spáleného dreva, popol je v skutočnosti oveľa všeobecnejším pojmom, ktorý sa môže vzťahovať aj na množstvo látok v jedle.

Obávať sa tzv. popola v potravinách a koľko ho môžeme zjesť?
jedlo

Čo to je?

Popol označuje akýkoľvek anorganický materiál prítomný v potravinách, ako sú napr. minerály. Hovorí sa im popol, pretože je to zvyšok, ktorý zostane po zahriatí a odstránení vody a organických látok, ako sú tuky a bielkoviny. Popol môže obsahovať zlúčeniny s dôležitými minerálmi, ako je vápnik a draslík, ale aj toxické materiály, ako je ortuť. Všeobecne platí, že každá prírodná potravina obsahuje menej ako 5 percent popola, zatiaľ čo niektoré spracované potraviny môžu mať obsah popola vyšší, aj 10 percent.

POTRAVINOVÝ POPOL je zmes látok, ktoré zostávajú vo výrobku po odparení vody a organických látok.  V organizme má mnoho dôležitých funkcií. Podieľa sa na vývoji kostry, na metabolizme, udržovaní homeostázy, hormónov a iných dôležitých látok.  

pečivo Pexels

Jedlo z popola

Hodnoty obsahu popola sa uvádzajú ako povinný údaj, no číslo zatiaľ nikomu nič nehovorí o výživovej hodnote. Je preto dôležité vedieť aj špecifické minerále zloženie potravín. Najčastejší druh potravín, ktoré sa spájajú s obsahom popola je múka. Zatiaľ, čo pekári kedysi považovali múku s nižším obsahom popola za čistejšiu, dnes to tak nie je. Múka s vysokým obsahom bielkovín a múka vyrobená z pšenice pestovanej v pôde bohatej na minerály môže byť čistá a mať pritom vysoký obsah popola.

  • Najčastejšie látky obsiahnuté v potravinovom popole:  vápnik, draslík, sodík, horčík
  • Látky v nižších koncentráciách: železo, meď, zinok, hliník, jód
potraviny Pexels

Popol a domáce zvieratá

Obavy z obsahu popola tiež krúžia okolo jedla, ktoré kupujete pre svoje domáce zvieratá. Týka sa to najmä krmív pre mačky, pretože veterinári mali podozrenie, že vysoký obsah popola súvisí s ochorením dolných močových ciest mačiek. Výskum informáciu vyvrátil. V skutočnosti môže byť obmedzenie jedla s nízkym obsahom popola pre domácich miláčikov škodlivé, pretože ich pripravíte o základné minerály, ako je vápnik a mangán.

  • Popol je vo výžive zvierat úplne nevyhnutný.
  • Vzniká laboratórnym spálením vzorky krmiva, pri predpísanej teplote 500°C .
mačka Pexels
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok