Vedecky potvrdené! Na dovolenke naozaj chutí lepšie

PR/CK Satur
30.6.2021 15:45

Určite sa to stalo už aj vám. Tešili ste sa, ako si doma dáte vínko kúpené priamo v talianskych viniciach alebo pripravíte tematickú kulinársku hostinu so špecialitami, ktorých ste sa na dovolenke nevedeli dojesť. Všetko bolo fajn, lenže... ten povestný „wow efekt“ sa nedostavil. Prečo?

Vedecky potvrdené! Na dovolenke naozaj chutí lepšie
Shutterstock

Zdá sa, že chuťové zážitky majú s tými kultúrnymi spoločného viac, ako by sme si mysleli. Menia sa v závislosti od prostredia aj situácie. Keď máte obľúbeného speváka, sami dobre viete, že hoci vám záznam jeho vystúpenia na YouTube spraví radosť, atmosfére živého koncertu sa nikdy celkom nevyrovná. Zaujímavé je, že s jedlom je to rovnaké. Na dovolenke nám skrátka chutí lepšie.

Dovolenková gastronómia je ako žiadna iná

Rozmaznávanie špičkovým hotelovým servisom, krásne prostredie a pohodová nálada nepoznačená pracovnými stresmi v tomto prípade fungujú ako tá najprofesionálnejšia „koncertná produkcia“. A aj vďaka nej zažijete taký koncert chutí, aký je neskôr doma nenapodobiteľný. Môžete si síce obľúbeným receptom pripomenúť, ako skvele vám bolo na dovolenke, no ak túžite po svetovom kulinárskom zážitku, neexistuje žiadna skratka, poň si treba jednoducho vycestovať do sveta

Shutterstock Shutterstock

Keď očakávania doslova menia chute

To, že naše dovolenkové chuťové zážitky majú pre nás prémiovú hodnotu, nie je len laickým postrehom zo života, ale aj potvrdením viacerých vedeckých štúdií, ktoré túto problematiku v minulosti skúmali. Jedna z nich je z Kalifornie, kde vedci dali skupine dobrovoľníkov degustovať víno. Najskôr to bol pohár 10-dolárového sektu, potom pohár 90-dolárového. Otázka znela: Ktoré z vín vám zachutilo viac?

Asi vás neprekvapí, že väčšina opýtaných uprednostnila pohár toho drahšieho. Prekvapivým bol však zvrat, ktorý vedci pre daný pokus zrežírovali. V skutočnosti išlo o jednu a tú istú fľašu vína! Mozgová aktivita respondentov bola počas pokusu monitorovaná fMRI prístrojom, takže bolo jasné, že neklamú ani „nehrajú formu“, jednoducho v očakávaní, že pijú lepšie víno, presvedčili sami seba, že aj jeho chuť je lepšia.

Dovolenková hostina je ohňostroj zmyslov 

Keď výsledky spomínaného pokusu prenesieme na chorvátske pláže, kde vám nos po dni strávenom kúpaním šteklí aróma čerstvo ugrilovaných kalamárov, hneď máte odpoveď, prečo ste po prvom súste v gastronomickom nebi. 

Shutterstock Shutterstock

Samotná dovolenka je pre nás odmenou, prémiovým zážitkom, a s tým sa spájajú vysoké očakávania. Keď sa naplnia a cítite sa bezstarostne, aj chuťové poháriky prejdú do dovolenkového módu a všetko, čo im naservírujete, ocenia ako niečo výnimočne vysokej kvality. Pri vychutnávaní totiž nepracujú iba naše chuťové receptory, ale prakticky všetky zmysly.

Tento jav sa volá synestézia a možno ho opísať ako vnemovú spletitosť. Čo to znamená? Dovolenková hostina naberie na svojej hodnote nielen samotnou chuťou jedla, ale aj výhľadom na more, vôňou tropických kvetov vo váze, blikotom sviečky na stole, príjemnou hudbou lokálnej kapely a každým ďalším detailom, ktorý hoci len podprahovo, no o to intenzívnejšie formuje celkový zážitok.

Na dovolenke ochutnáme aj to, čo by nám doma nenapadlo 

Ďalšie zistenie vedcov je, že na dovolenke sú z nás oveľa väčší gastronomickí experimentátori, ako doma a máme chuť povedať áno dobrotám, nad akými by sme doma ohŕňali nos, veď predsa len, syry s čudesnou arómou, exotické mäsá či nebodaj hmyz nepatria k tomu, čo sa v našich končinách bežne vyskytuje na stoloch.

Dôvod, prečo sme na cestách náchylnejší rozširovať našu kulinársku paletu, je ten, že jedlo má svoj spoločenský kontext. Keď dovolenkujeme v krajinách, kde sa miestni nezdráhajú zgustnúť si na vyprážaných kobylkách a šaláty zdobia zrniečkami granátových jabĺčok, sme prirodzene otvorenejší jedlám a nápojom, aké by sme doma nevyhľadávali. Tu ale nikomu nepripadajú ako čosi zvláštne ani nedostupné, o to ľahšie sa naladíme na chuťovú vlnu krajiny, kde práve trávime čas.

Tak hor sa do spoznávania sveta cez jeho úžasné a pestré chute! Aj s tými najchutnejšími ponukami SATUR all inclusive zájazdov odporúčame nechať si v žalúdku miesto pre návštevy lokálnych reštaurácií objavovať nepoznané. 

TIPY, AKTUALITY A ZAUJÍMAVOSTI O CESTOVANÍ VÁM PRINÁŠA CK SATUR. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok