Žežulka upratuje Finančnú správu: Je ťažké rozlíšiť lajdáckosť od zlých úmyslov

TA3
30.6.2021 13:50

Desiatky miliónov eur, ktoré štát zaplatil za IT systémy, mali končiť na účtoch spriaznených firiem a vysokopostavených ľudí. Akciu, výsledkom ktorej boli tieto závažné odhalenia, si na konto pripisuje tím nového šéfa Finančnej správy SR Jiřího Žežulku.

Finančná správa logo (1140px) TASR/Jaroslav Novák
TASR/Jaroslav Novák

Preverovanie IT zmlúv

Žežulka už pri svojom nástupe do funkcie pred siedmimi mesiacmi avizoval, že vymení podstatnú časť vedenia Finančnej správy SR a zmení spôsob jej fungovania. Ako vznikol špeciálny tím na odhaľovanie podvodov? Ihneď po svojom nástupe začal Žežulka preverovať IT zmluvy, pretože vedel, že môžu byť pochybné.

Po tom, ako Žežulka obsadil miesto nového šéfa sekcie inšpekcie a vnútornej kontroly, požiadal ho, aby vytvoril interný pracovný tím, ktorý začal preverovať jednotlivé zmluvy. "Začali sme riešiť nielen to, či ich môžeme či nemôžeme odtajniť, ale aj ich podstatu, a teda, či boli skutočne uzavreté za obvyklých okolností." 

Novým šéfom sekcie inšpekcie a vnútornej kontroly sa stal Petr Vincenz, ktorý bol už v minulosti kľúčom pre úspešné rozkrývanie káuz a v minulosti sa zviditeľnil v kauze Davida Ratha. Sieť podvodov so zdravotnými pomôckami dokázal odhaliť aj v jednej z poisťovní. Žežulka angažoval Vincenza práve s týmto zámerom.

Prvý "neslovák" vo funkcii

"Trúfam si povedať, že keby v roku 2014 sekcia inšpekcie a vnútronej kontroly fungovala tak, ako mala, určite by sme sa dnes nestretávali s kauzou pána Makóa a obdobnými kauzami," vyjadril sa Žežulka s tým, že práve to je dôvod, prečo bola preňho sekcia inšpekcie a vnútronej kontroly kľúčová. Žežulka je veľmi rád, že súčasný generálny riaditeľ sekcie vzišiel z výberového konania a "síce je to Čech, ale málokto nám verí, že to nebolo dohodnuté dopredu," vysvetlil Žežulka.

Jiří Žežulka je prvý človek bez slovenského štátneho občianstva, ktorý stojí v čele takej dôležitej inštitúcie ako Finančná správa SR. Podľa Žežulku ide o unikátnu situáciu, pretože v rámci celej Európy nikde nie je možné, aby finančnú správu viedol niekto z iného členského štátu EÚ. 

Nutná výmena pozícií

S informáciou o výberovom konaní na prezidenta FS ho oslovili bývalí kolegovia, ako opisuje Žežulka, bola to "trošičku náhoda". Priznáva, že od výberového konania si veľa nesľuboval, pretože neveril tomu, že by mohol ako neslovák výberom úspešne prejsť. O výsledkoch ho informoval vtedajší minister financií Eduard Heger a zároveň ho požiadal, aby funkciu prevzal.

Podľa Žežulku bola vo Finančnej správe SR nutná výmena viacerých pozícií, pretože ľudia do práce dochádzali, ale reálne nevykonávali svoje funkcie. Myslí si, že dôvodom sú manažérske pochybenia bývalého vedenia, "ktoré tomu možno nevenovalo takú pozornosť".

V niektorých prípadoch má Žežulka pocit, že za tým bol čiastočne aj úmysel, "aby finančná správa nefungovala vždy úplne perfektne". Ako príklad uvádza situáciu vo Vyšnom Nemeckom, kde je úsek hraníc vo vzdialenosti takmer sto kilometrov. "Ja sa pýtam, ako je možné, že nám celý obchod cez Ukrajinu kontroluje jeden mobilný skener, ktorý je tri roky po svojej životnosti," kritizuje Žežulka. "Bola to lajdáckosť bývalého vedenia, alebo to bol úmysel?" Žežulka priznáva, že si nedokáže odpovedať.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok