Lekár opísal hrozivý pád na Tour de France: Bolo to ako vo vojnovej zóne

TA3
30.6.2021 12:13

Hromadný pád poznačil úvodnú etapu pretekov Tour de France. Fanúšička s transparentom sa jazdcom postavila do cesty. Lekár, ktorý bol na mieste, so zhrozením zhodnotil, že to vyzeralo ako vo vojnovej zóne.

Lekár opísal hrozivý pád na Tour de France: Bolo to ako vo vojnovej zóne
TASR/AP

Mnohí pretekári sa zranili

"Vyzeralo to ako vojnová zóna. Ten istý chaos, výkriky, všade boli telá," opísal udalosti Gilbert Versier francúzskemu periodiku L´Equipe. Versier v minulosti pôsobil ako vojenský lekár v Iraku a Afganistane. "Tú škodu si nedokážete ani predstaviť, uprostred rozruchu a jazdcov, ktorí chceli pokračovať, sme museli identifikovať tie vážnejšie prípady," dodal s tým, že väčšina z nich bola mimo miesta nehody, pretože náraz odhodil jazdcov z bicyklov.

Nehoda sa stala počas úvodnej etapy Tour de France, fanúšička stála chrbtom k pretekárom a tvárou do kamery, držala transparent a prichádzajúcu masu jazdcov si vôbec nevšimla.

Tony Martin z tímu Jumbo-Visma vrazil do plagátu, jeho pád spôsobil hromadnú kolíziu. Desiatky jazdcov sa ocitli na zemi. Najmenej 21 z nich skončilo so zraneniami, Jasha Sütterlin z tímu UCI WorldTeam DSM pre poškodenie zápästí už ďalej súťažiť ani nemôže.

Podľa francúzskych médií malo ísť o Nemku, zatiaľ sa ju však nepodarilo nájsť, z miesta nehody ušla. Hrozí jej žaloba od organizátorov Tour de France, incident vyšetruje aj polícia. Ak žene dokážu vinu, hrozí jej pokuta takmer 18 000 dolárov. V hre je stále aj rok vo väzení, obvinenie totiž môže vzniesť aj niektorý zo zranených jazdcov.

Aj tretiu etapu poznačili pády

Cyklisti to nemali ľahké ani v 3. etape. Zhruba 144 kilometrov pred páskou prišlo v hlavnej skupine k pádu na šmykľavej, dažďom zmáčanej trati. Na zemi skončili jazdci Ineosu Geraint Thomas a Luke Rowe i Robert Gesink a Tony Martin z Jumbo - Visma. Pádu sa nevyhli ani Primož Roglič či špurtér Arnaud Demare. Ku kolízii došlo aj medzi slovenským cyklistom Petrom Saganom a Austrálčanom Calebom Ewanom. Ten po páde na podujatí skončil, zlomil si totiž pravú kľúčnu kosť.

"Očakávali sme nervóznu etapu, ale po rýchlostnej prémii sa stala úplne hektickou. Cítil som sa dobre, v závere som sa dostal do výhodnej situácie a chystal som sa na súboj o víťazstvo. Nanešťastie, zrazil som sa s Calebom Ewanom. Dokázal som vstať, nasadnúť na bicykel a dôjsť do cieľa, no takéto rozuzlenie som si, samozrejme, neželal," komentoval situáciu Sagan.

Jazdci toho majú dosť

Po viacerých pádoch a zraneniach prišla aj diskusia o bezpečnosti Tour de France. Účastníci pretekov v utorok uskutočnili symbolický protest, ktorým chceli poukázať na nebezpečné podmienky na cestách. Krátko po štarte štvrtej etapy pelotón na chvíľu zastavil a potom pokračoval voľným tempom.

Šéf pretekov Thierry Gouvenou sa bráni a tvrdí, že sťažnosti cyklistov nie sú opodstatnené. V súčasnosti podľa neho takmer nie je možné nájsť optimálnu trať. Gouvenou upozorňuje, že jazdci vedeli o nástrahách trate. "Chcem sa opýtať, má vôbec zmysel pokračovať v cestnej cyklistike? Naše ihrisko je cesta a neustále sa musíme vyrovnávať s novými obmedzeniami. Je takmer nemožné pripraviť ideálnu trasu. Do úvahy treba brať aj stavebnú činnosť," uviedol.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok