Dánska kráľovná: Na to, čo ste vytvorili zo Slovenska, môžete byť skutočne hrdí

TASR
21.10.2012 09:32

Na dánsku kráľovnú Margarétu II. najväčší dojem z návštevy Slovenska v roku 1994 spravilo to, že prišla do krajiny, ktorá sa relatívne krátko tešila z úplnej nezávislosti.

Dánska kráľovná: Na to, čo ste vytvorili zo Slovenska, môžete byť skutočne hrdí
wikipedia.org

"To bol charakteristický a zároveň najviac vzrušujúci moment, pretože všetko sa v tom čase len tvorilo. Veď napokon stále má menej ako 20 rokov," priblížila svoje pocity.

Čas, ktorý odvtedy prešiel, priniesol podľa nej v SR obrovskú zmenu. Spomenula napríklad členstvo v Európskej únii a NATO. "Všetky tieto veci boli kedysi iba nádejami a teraz sú skutočnosťou, čo skutočne vzbudzuje veľký dojem. Spravili ste veľa, aby ste zo Slovenska vytvorili niečo, na čo môžete byť skutočne hrdí," poznamenala dánska panovníčka.

Margaréta II. spolu s manželom princom Henrikom pozvali na štátnu návštevu Dánska prezidenta SR Ivana Gašparoviča a prvú dámu Silviu. Tá sa uskutoční 23. až 24. októbra.


Dánska kráľovná bola prvou hlavou štátu spomedzi členských krajín EÚ, ktorá v októbri 1994 navštívila samostatné Slovensko. Kodaň potom začala s Bratislavou intenzívny politický dialóg a hospodársku spoluprácu. SR je vnímaná ako veľmi podobný spojenec a partner s identickou hodnotovou orientáciou a blízkymi prioritami vo vzťahu k únii a Severoatlantickej aliancii.


Dánsko bolo jednou z prvých krajín EÚ, ktoré v roku 1993 uznali Slovenskú republiku ako samostatný štát. Zároveň aktívne presadzovalo vstup krajín strednej a východnej Európy do únie a NATO. V rokoch 1990 - 2004 podporilo v rámci Fondu pre demokraciu 100 miliónmi amerických dolárov viac ako 6000 projektov v danom európskom regióne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok