Zastávať sa Matoviča už nie je populárne ani v koalícii, hovorí Tomáš. Gyimesi oponuje

TA3
29.6.2021 21:51

Opoziční poslanci majú záujem odvolať ministra financií Igora Matoviča. V utorok sa im to nepodarilo, pretože národná rada nebola uznášaniaschopná. Podpredseda parlamentu stanovil nový termín na stredu 12:00. Ako v Téme dňa uviedol Erik Tomáš, predpokladá, že "lepidlo moci bude silné", koaliční poslanci opäť "sklopia uši" a Igor Matovič odvolávanie prežije.

20210629_tema_dna.jpg
TA3

György Gyimesi oponoval Erikovi Tomášovi a povedal, že koalíciu nespája lep moci, ale pocit zodpovednosti za krajinu a za všetkých ľudí, ktorí sa dostali do problémov vinou Smeru a vinou pandémie. V koalícii doteraz podľa neho nebol problém, ktorý by sa nedal vyriešiť alebo sa nevyriešil. V prípade, ak Igora Matoviča odvolajú, Gyimesi ďalej v koalícii nezotrvá. Poslanec zároveň vylúčil, že by ktorýkoľvek z ostatných poslancov hnutia OĽANO hlasoval za odvolanie ministra financií.

Ako Tomáš pripomenul, poslanci Tomáš Valášek a Miroslav Kollár už verejne prisľúbili podporu Matovičovho odvolania. Iné informácie o poslancoch z koalície, ktorí by boli za odvolanie, nemá. Pripomenul vysokú mieru nedôvery, ktorú Matovič dosahuje podľa prieskumov verejnej mienky. Gyimesiho neprekvapuje, že Valášek a Kollár sa odvolanie chystajú podporiť. 

Ambíciou je podľa Tomáša, aby padla celá vláda, a preto iniciovali aj referendum s opozičnými stranami. V prípade, ak by ho ústavný súd zamietol, bol by to podľa jeho slov "pľuvanec do tváre všetkých ľudí, ktorí si referendum želajú". Gyimesi v diskusii vyčítal Tomášovi konanie Petra Pellegriniho, jeho "piruety" a nejasný postoj k očkovaniu, núdzovému stavu, či vlaňajšiemu zatváraniu a otváraniu prevádzok.

Tomáš je zvedavý na to, kto bude v rozprave brániť Igora Matovič, pretože "už ani v koalícii to nie je populárne". Ako uzavrel, v prípade, ak sa ústavný súd vyjadrí proti referendu, tak plánujú odvolávať aj premiéra Eduarda Hegera.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok