Meteorológovia varujú Česko: Hrozia silné búrky, vietor môže vyvracať stromy

TA3 TASR
29.6.2021 14:18

Veľmi silné búrky očakávajú meteorológovia od utorkového večera v Čechách i západnej časti Moravy. Po prívalových dažďoch sa môžu rozvodniť rieky. Očakávať sa dajú tiež škody na majetku či výpadky v energetike.

Nemecko búrka Xavier stromy autá 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Český hydrometeorologický ústav uvádza, že veľmi silné búrky môže lokálne sprevádzať prívalový dážď s úhrnom zrážok okolo 50 milimetrov, nárazy vetra okolo 90 kilometrov za hodinu a krúpy, informoval spravodajský server Novinky.cz.

Výstraha platí od utorka 18.00 h do stredy 4.00 h, a to pre Prahu, Stredočeský, Juhočeský, Plzenský, Karlovarský, Úsťanský, Liberecký, Královohradecký, Pardubický, Juhomoravský kraj, pre časť Olomouckého a Moravskosliezského kraja a pre Vysočinu.

Vietor môže vyvracať stromy

V týchto oblastiach sa môžu rýchlo rozvodniť malé toky a suché korytá. Meteorologický ústav dodal, že sa očakáva zatopenie podchodov, podjazdov či pivníc. Nárazy vetra môžu lámať konáre, vyvracať stromy. Možno tiež očakávať škody na majetku, výpadky v energetike i problémy v doprave.

Nebezpečné môžu byť tiež krúpy a blesky. Meteorológovia preto odporúčajú zabezpečiť okná, dvere, skleníky alebo voľne položené predmety, dodávajú Novinky.cz.

Silné búrky a tornádo zasiahli vo štvrtok okresy Hodonín a Břeclav v Juhomoravskom kraji. Zahynulo šesť ľudí, zranenia utrpelo približne 200 ďalších.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok