Zeman sa zastáva Orbána: Transgender ľudia sú mi bytostne odporní

TA3 TASR
29.6.2021 11:00

Český prezident Miloš Zeman poskytol v nedeľu rozhovore pre CNN Prima News. Vyjadril sa v ňom aj ku kontroverznému maďarskému zákonu a sám označil transrodových ľudí za „odporných“.

Zeman sa zastáva Orbána: Transgender ľudia sú mi bytostne odporní
TASR/AP

Kontroverzný zákon

Návrh nového zákona, ktorý schválil maďarský parlament, zakazuje mladým ľuďom a deťom prístup ku knihám alebo filmom zobrazujúcim alebo propagujúcim homosexualitu či zmenu pohlavia. Zakazuje tiež reklamy, ktoré zobrazujú, že homosexuálni alebo transrodoví ľudia sú normálnou súčasťou spoločnosti. Návrh zákona sa stretol s ostrou kritikou viacerých členov Európskej únie.

Orbána bráni

Ku kontroverznému návrhu sa vyjadril aj český prezident Miloš Zeman, píše cnn.com. V rozhovore prezradil, že zasahovanie do vnútorných záležitostí ktorejkoľvek členskej krajiny EÚ je hrubou politickou chybou. 

Maďarského premiéra Viktora Orbána bráni. „Nevidím dôvod, aby som s ním nesúhlasil,“ povedal Zeman a neskôr dodal: „Dokážem pochopiť homosexuálov, lesbičky. Koho ale vôbec nechápem, sú transgender ľudia.“ Zeman doplnil, že títo ľudia sú pre neho „bytostne odporní“.

Konanie Maďarska vyvolalo pochybnosti o tom, či patrí do Európskej únie. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová minulý týždeň odsúdila návrh zákona a označila ho za „jednoznačne diskriminačný“. Uviedla, že je v rozpore so všetkými hodnotami, ale aj základnými hodnotami Európskej únie, akými sú ľudská dôstojnosť, rovnosť a základné práva.

Vydajú sa cestou Maďarska či Poľska?

Zemanove komentáre prišli po tom, čo sa v niekoľkých mestách uskutočnili podporné pochody, tzv. "Pridy", zamerané na zviditeľnenie LGBTQ komunity. Pražský „Pride“ je naplánovaný na prvý augustový týždeň.

Podľa ILGA-Europe sa miestni aktivisti obávajú, že by sa Česká republika mohla vydať cestou čoraz menej liberálnych susedov, akými sú práve Maďarsko či Poľsko. Prijatie zákona o rovnosti manželstiev sa totiž v krajine opakovane zastavilo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok