Libanonský premiér podal demisiu

TA3, TASR
20.10.2012 19:21

Vyvodil tak politickú zodpovednosť za sobotňajší bombový útok v Bejrúte. Prezident demisiu zatiaľ neprijal.

O rezignácii libanonského premiéra Nadžíba Míkátího sa náš redaktor Mário Porubec, ktorý je práve v Bejrúte, exkluzívne porozprával s ministrom pre informácie Walidom Daouqom:

Libanonský premiér Nadžíb Míkátí dnes podal demisiu. Prezident Michel Sulajmán ho však požiadal, aby ešte "nejaký čas" zotrval vo funkcii.

Míkátího demisia súvisí s piatkovým bombových útokom v hlavnom meste Bejrút, pri ktorom zahynulo osem ľudí, vrátane riaditeľa informačného oddelenia libanonských Vnútorných bezpečnostných síl (ISF) Wisáma Hasana, považovaného za kritika režimu v susednej Sýrii. Dejiskom útoku bola prevažne kresťanská štvrť vo východnej časti Bejrútu.

Na rezignáciu Míkátího vyzvala bezprostredne po bombovom útoku opozičná koalícia 14. marca - okrem iného aj pre to, že ministrami jeho vlády sú aj nominanti za hnutie Hizballáh, ktoré opozícia podozrieva z bombového útoku.

Zavraždený Hasan bol v minulosti blízkym spolupracovníkom premiéra Rafíka Harírího a neskôr vyšetroval okolnosti jeho zabitia. Nedávno odhalil pripravovaný bombový útok, v dôsledku čoho došlo k zatknutiu libanonského politika spriazneného so sýrskym prezidentom Bašárom Asadom. Podľa dnešného Míkátího vyjadrenia Hasanova smrť súvisí práve s týmto prípadom.

Harírího syn Saad v piatok obvinil zo zodpovednosti za atentát v Bejrúte sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Harírího prívrženci sa domnievajú, že sýrsky režim spolu so šiitským hnutím Hizballáh stáli aj za útokom na premiéra Harírího z roku 2005.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok