Spoznávate moderátorov TA3? Takto si spomínajú na svoje vysvedčenia

TA3
30.6.2021 09:00

Školáci sa dnes lúčia s ďalším školským rokom. Hoci nebol taký, na aký si pamätajú naši moderátori, jedno majú spoločné - rozdávanie vysvedčení. Spýtali sme sa preto známych tvárí našej televízie, ako si na svoje školské časy spomínajú ony.

Spoznávate moderátorov TA3? Takto si spomínajú na svoje vysvedčenia
archív zsw,dd, kk

Katarínu Koreckú vyhlásili deti za šprtku

Katarína Korecká akk

Moderátorka Katarína Korecká mala celú základnú školu samé jednotky a s učením nikdy nemala problém. "V ôsmej triede základnej školy, to bolo asi v roku 1989/90, som odmietla cvičiť Spartakiádu. Nepáčili sa mi obtiahnuté tričká a tie klasické modré dievčenské socíkovské trenírky, ktoré sme mali mať oblečené a mali sme k tomu skákať cez švihadlo. Mala som na celú Spartakiádu vlastný názor, ktorý som patrične samozrejme odprezentovala. Tak mi učiteľka dala na konci roka 2 z telesnej výchovy, hoci som hrala v školskom volejbalovom aj basketbalovom družstve a ako bývalá akvabela som za školu pretekala aj v trojboji. Takže pani učiteľka telesnej výchovy sa mi takto pomstila a nepomohlo ani orodovanie môjho pána učiteľa triedneho, mimochodom tiež telocvikára," spomína si na nezaslúženú známku.

Podobne to s dobrými známkami pokračovalo aj ďalej. "Na gymnáziu som mala kde-tu nejakú dvojku z matematiky alebo fyziky, tam som nebola nikdy stopercentná. Ale musím povedať, že my sme celá trieda zmaturovali s priemerom 1,0, čiže všetci na samé jednotky. Všetci spolužiaci sa dobre učili."

Svoje vedomosti si oprášila pri deťoch. "Moje deti už samozrejme u mojich rodičov našli všetky moje vysvedčenia a boli fakt prekvapené. Hoci neviem, prečo čakali, že nebudem mať dobré známky. Vyhlásili ma za šprtku. Dúfam, že som ich aspoň trochu motivovala. Navyše, keď ich občas skúšam, alebo niečo vysvetľujem, tak majú aj dôkaz o tom, že tie známky boli zaslúžené," hovorí moderátorka s tým, že sa sama občas čuduje, čo všetko si pamätá.

Natália Fonód Babincová chodila na operný spev

Moderátorka Natália Fonód Babincová je hrdá na svoje vysvedčenie zo Základnej umeleckej školy, ktoré získala ako 36-ročná.

FOTO: anfb

Natália Fonód Babincová o sebe hovorí, že bola dobrý žiak, "taká zlatá stredná cesta - ani bifľoš, ani flákač". "Rada som chodila do školy, hoci najviac stresu som mávala z matematiky a to už od základnej školy. Jednoducho mi „nesedela“," priznáva moderátorka.

A hoci na matematiku nemala vlohy, v iných predmetoch jej to išlo veľmi dobre. "Ja som vždy bola na cudzie jazyky, literatúru či školský prednes," spomína.

Jej slová o tom, že do školy chodila rada, potvrdzuje aj to, že sa snaží neustále niečo nové učiť aj dnes. "Svoj pozitívny vzťah učiť sa nové veci mám dodnes a ešte aj po 30-ke, ešte predtým ako som sa stala mamou na plný úväzok, som navštevovala kurzy francúzštiny, maďarčiny, taliančiny. Ale úplne najviac som asi hrdá na Vysvedčenie z „predmetu operný spev“. Dostala som ho vo svojich 36 rokoch, keď som sa odhodlala navštevovať hodiny operného spevu na ZUŠ v Bratislave," prekvapuje Babincová.

Zuzana Straková Wenzlová bola jednotkárka

Zuzana Straková Wenzlová azsw

Aj ďalšia naša moderátorka sa môže pochváliť dobrými známkami. "Na vysvedčenie mám vždy veľmi pozitívne spomienky, pretože som sa nemusela obávať, aké koncoročné známky budem mať. Bola som jednotkárka a preto som to brávala ako samozrejmosť," spomína.

Malá zmena prišla až na strednej škole, no ani tam to nebolo nič strašné. "Až ku koncu strednej školy som si koncoročný prospech "poškaredila" občas nejakou tou 2-kou, no nič katastrofálne to nebolo. Bývala som dobrá žiačka, a preto na školu celkovo vždy rada spomínam."

Zuzana Straková Wenzlová (vpravo) s najlepšou kamarátkou zo školy. Priatelia sa dodnes. azsw

Okrem tradičných prázdninových radovánok s kamarátkami, trávila čas aj v knižnici. "Vysvedčenie pre mňa znamenalo radosť zo začiatku letných prázdnin, ktoré som strávila väčšinou na kúpaliskách, s kamarátkami alebo u mojej babičky v inom meste. No a hodiny som dokázala stráviť aj v miestnej knižnici - bývala som knihomoľ. Ako každé dieťa, užívala som si, že nemám povinnosti, pretože počas školského roka som ich mávala požehnane: navštevovala som ZUŠ - klavír, spievala som v dvoch speváckych súboroch a chodila som ešte aj na tanečnú. Všetko však dobrovoľne a s radosťou, bavilo ma totiž stále niečo robiť," opisuje svoj bohatý program počas školského roka.

Jej dcéra ide v maminých šľapajách. "Dnes už mám sama doma školáčku - zatiaľ rovnako s vynikajúcim prospechom, tak verím, že vedomosti zužitkuje v živote správnym spôsobom."

Dodovi Dúbravskému sa vyhrážali vojnou

Moderátor Dodo Dúbravský add

"Moje školské časy mám ešte aj dnes v živej pamäti," hovorí moderátor Dodo Dúbravský a dodáva: "Nikdy som nepatril k tým najlepším. Vyznamenaný som však bol vždy a to bol môj cieľ. Ako sa neskôr ukázalo aj mojich rodičov."

Na jeho vysvedčení takmer vždy svietili dve až štyri dvojky, to ale považoval za primerané hodnotenie s ohľadom na jeho (ne)systematickú prípravu. "Presne si pamätám, že po úspešnom ukončení štvrtej triedy ma otec zobral do ZOO a to bol veľký zážitok," spomína.

Dodo Dúbravský počas školských čias. add

Druhý stupeň na základnej škole sa niesol v podobnom duchu. „Vyznamenaný“ nechýbalo ani na jednom vysvedčení. "Po polročnom vysvedčení, sme mali vždy besiedku, kde bol pozvaný hosť z divadla, teda známa osobnosť. Pamätám si na veľmi milú a trpezlivú pani Máriu Kráľovičovú a Michala Dočolomanského, ktorý bol pre nás v tom čase doslova Pán Boh," opisuje zážitky, na ktoré nikdy nezabudne.

Ešte väčší dojem však naňho urobila exkurzia do STV. "Chodili sme po štúdiách a pozerali sme na ne s otvorenými ústami. Hoci som mal vtedy 13 – 14 rokov vôbec mi nenapadlo, že sa v tomto prostredí niekedy ocitnem. Nakoniec sa mi podarilo a dlhé roky pôsobím v Televízii TA3."

Krušné časy preňho nastali na bratislavskom Gymnázium na Hubenného ulici. "Mal som sa systematicky pripravovať na všetky hodiny a to už bolo pre mňa náročné. Nestačilo len dávať pozor na hodine na to som prišiel po prvom štvrťroku," priznáva. "Po úvodnom rodičovskom som pod hrozbou, že mi zatrhnú moje športové aktivity, ak sa nezlepším, sľúbil, že sa budem učiť a dal som sľub, že budem mať fantastické vysvedčenie. Čo sa mi vtedy zdalo ako dokonale utopistická predstava. Ale... moje prvé vysvedčenie na gymnáziu boli tri trojky, a to zo slovenčiny, ruštiny a angličtiny, zvyšok som mal jednotky a vzadu bolo napísané “prospel veľmi dobre“. Doma zavládla spokojnosť. Len ja som bol z toho trochu nesvoj. Vysvetlím prečo. Pravidelné učenie nebolo pre mňa to pravé orechové."

V treťom ročníku dostal individuálny študijný plán. "Áno, musel som sa učiť, lebo doma sa mi naši stále vyhrážali, že keď sa budem zle učiť, nedostanem sa na vysokú školu a pôjdem na dva roky na vojnu a to bol vtedy veľký strašiak. Až prišla maturita. Nedá sa povedať, že by som akademický týždeň využil len na učenie. Podal som však fantastický výkon a na maturitnom mi svietili samé – dvojky. Pre mňa to však bolo niečo neuveriteľné a keď som videl mojich rodičov, keď si to pozerali, myslím, že aj pre nich."

Karolína Čičátková sa na strednej škole začala venovať modelingu

Karolína Čičátková spomína na všetko, čo s kamarátmi povyvádzali. akč

"Základnú školu aj gymnázium som navštevovala v mojom rodnom meste v Nových Zámkoch. Na základke som bola ukážkovou študentkou, ale na gympli to už tak skvelé s mojimi známkami nebolo," hovorí moderátorka.

Na zhoršenie známok však má aj dôvod. Veľa totiž vymeškávala kvôli modelingu. "Ale nestresovala som sa príliš kvôli vysvedčeniu, známky nie sú všetko. Skôr som si užívala čas strávený so spolužiakmi a rada spomínam na všetky hlúposti, ktoré sme spolu povyvádzali."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok