Bez vitamínov bledneme! Opaľovanie to nevyrieši, hrozí aj smrť

28.6.2021 09:00

Tón pleti a úroveň pigmentácie určuje niekoľko faktorov. Na prvom mieste je genetika. Ďalej berme do úvahy faktory prostredia, napríklad úroveň vystavenia slnečnému žiareniu. Na vašu pleť môže mať vplyv aj chronický nedostatok vitamínov, ktorý vedie k strate pigmentácie a bledej pleti. V extrémnych prípadoch hrozí aj smrť.

Bez vitamínov bledneme! Opaľovanie to nevyrieši, hrozí aj smrť
Pexels

Pigmentácia kože záleží od prítomnosti melanínu. Melanín je pigment, tmavé farbivo produkované melanocytmi. Od jeho prítomnosti závisí sfarbenie kože, aj očí. Chráni pokožku pred účinkami ultrafialového slnečného žiarenia. Nachádza sa aj v rastlinách. Čím vyššia je hladina melanínu vo vašej pokožke, tým je tmavšia.

ovocie Pexels

Bledá bez vitamínu C

Jedným z vitamínov, ktorý môžu ovplyvniť pigmentáciu pokožky, je vitamín C alebo kyselina askorbová. Vitamín C vo vašom tele prispieva k produkcii kolagénu, nevyhnutného pre zdravú pokožku, nechty, krvné cievy, vlasy, spojivové tkanivá, kosti a množstvo ďalších tkanív. Jeho nedostatok spôsobuje skorbut. Stav, ktorý vedie k abnormálne bledej pokožke. A to nie je všetko. Skorbut spôsobuje poškodenie kostí, stratu zubov a poškodenie krvných ciev a kože. 

V dnešnej dobe sa vyskytuje len veľmi ojedinele. V minulosti boli touto chorobou postihnutí hlavne námorníci. Nedostatku vitamínu C môžete zabrániť konzumáciou rôznych druhov ovocia a zeleniny, pretože mnoho druhov plodín poskytuje zdroj kyseliny askorbovej. Citrusové plody, jahody a brokolica sú všetko tie najlepšie zdroje. Odporúčaný denný príjem je 75 miligramov pre ženy a 90 miligramov pre mužov.

Skorbut sa prejavuje krvácaním ďasien, vypadávaním zubov, mäknutím kostí a spomalenou tvorbou červených krviniek. Ak ani po dlhšom čase telo nedostane vitamín C, môže nastať aj smrť.

krvinky Pexels

Nedostatok kyseliny listovej 

Nedostatok vitamínu B-9 alebo kyseliny listovej môže viesť rovnako k strate pigmentácie. Jej zdravá hladina v tele pomáha udržiavať v chode metabolizmus a prispieva k produkcii energie. Je dôležitá aj pre vývoj červených krviniek. Chronická nekonzumácia kyseliny listovej vedie napokon k anémii. Výsledkom je bledá pokožka a znížené množstvo pigmentácie. Tento stav vedie k únave a bolestiam hlavy, pretože telo nemá prístup ku kyslíku, ktorý potrebuje na správne fungovanie. Kyselina listová sa nachádza v listovej zelenine, fazuli a obohatených šťavách. Jej minimálna denná dávka je pre dospelých cca 400 mikrogramov.

vegan Pexels

Málo vitamínu B-12 

Aj neschopnosť skonzumovať dostatok vitamínu B-12 alebo kobalamínu môže viesť k tomu, že vaša pokožka zmení farbu. Kobalamín pomáha pri produkcii hemoglobínu, ako aj pri odbúravaní výživných látok na energiu vo vašich tkanivách. Jeho nedostatok vedie k zhubnej anémii, forme chudokrvnosti, ktorá spôsobuje únavu, horúčku, necitlivosť a zblednutie. Pokiaľ zmeníte stravu a preferujete iba tú rastlinnú ako je vegánska alebo raw strava, môžete čeliť zvýšenému riziku nedostatku vitamínu B-12. Nezabudnite preto na doplnky výživy, aby ste sa vyhli anémii a strate pigmentácie. Vitamín B-12 sa nachádza iba v živočíšnych potravinách, ako sú vajcia a mäso, denný príjem by mal byť na úrovni 2,4 mikrogramov.

opalovanie Pexels

Pigmentácia kože a vitamín D

Melanocyty sú bunky, ktoré vytvárajú váš kožný pigment. Slúžia ako miesto produkcie vitamínu D v tele. Po vystavení sa slnečnému žiareniu začnú melanocyty syntetizovať vitamín D a dostatočné množstvo slnečného žiarenia pomáha bojovať proti jeho nedostatku. Vaša úroveň pigmentácie pokožky pomáha určiť, koľko slnečného žiarenia potrebujete, aby ste mali dostatok vitamínu D. Jedinci so svetlejšou pleťou zvyčajne vyžadujú menej slnečného žiarenia ako tí s tmavšou. Musíte vedieť, čo je pre vás „primerané množstvo slnečného žiarenia“, ktoré zodpovedá vášmu tónu pleti, aby generoval dostatok vitamínu D. Vitamín D je k dispozícii aj v obohatených potravinách, ako je mlieko a cereálie. Denná dávka je minimálne 600 medzinárodných jednotiek.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok