Poel triumfoval a má aj žltý dres. Odohrala sa druhá etapa Tour de France

TA3 TASR
27.6.2021 18:36

Holandský cyklista Mathieu van der Poel triumfoval v 2. etape 108. ročníka Tour de France a získal žltý dres. Jazdec stajne Alpecin-Fenix sa v nedeľu presadil v záverečnom stúpaní do cieľa v Mr-de-Bretagne a 183,5 km dlhú trať zvládol za 4:18:30 h.

Poel triumfoval a má aj žltý dres. Odohrala sa druhá etapa Tour de France
TASR/AP

Sagan o popredné priečky nebojoval

Druhé miesto obsadil Slovinec Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) a po tretie si prišiel jeho krajan Primož Roglič (Jumbo-Visma). Slovák Peter Sagan v drese Bora-Hansgrohe nebojoval o popredné priečky.

Nedeľňajšia etapa mala podobný zvlnený profil ako tá úvodná, no náročnejší záver, keď cyklisti museli na posledných asi 20 km dvakrát zvládnuť prudké stúpanie Mr-de-Bretagne dlhé dva kilometre a s priemerným sklonom 6,9%. V najprudšom úseku však presahoval aj 12 percent.

Únik po 15 kilometroch

Únik sa sformoval asi 15 km po štarte v Perros-Guirecu a nechýbal v ňom líder vrchárskej súťaže Ide Schelling (Bora-Hansgrohe). Spoločnosť mu robili Anthony Perez (Cofidis), Edward Theuns (Trek-Segafredo), Simon Clarke (Qhubeka-Nexthash), Jonas Koch (Intermarché-Wanty Gobert) a Jérémy Cabot (TotalEnergies). Pred prvým stúpaním 4. kategórie Côte de Sainte-Barbe, ktoré nasledovalo až po 70 km, mali pred pelotónom náskok necelé tri minúty. Jediný bod na prémii uchmatol Schellingovi Perez, na ďalšej ho už získal majiteľ bodkovaného dresu. 

Medzi tým prišla na rad rýchlostná prémia, prvý šesť miest si podelili cyklisti v úniku, špurt balíka vyhral Caleb Ewan (Lotto) pred Markom Cavendishom (QuickStep), Sagn bol trinásty a pripísal si tri body. Na treťom kopci 4. kategórie zobral bod Theuns, únik sa krátko na to rozpadol a vpredu zostali len Belgičan v službách Treku a Cabot. Dvojica dobre spolupracovala a 40 km pred cieľom si držala náskok dve minúty. Potom sa však Theuns rozhodol ísť sám, ale pelotón ho ako posledného z úniku pohltil ešte pred prvým stúpaním v Mr-de-Bretagne.

Útočili viacerí

Na ňom to vyskúšal Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix), ktorý prišiel na prémiu ako prvý a pripísal si osem bonusových sekúnd. Pogačar (UAE Team Emirates) ich získal päť a Roglič (Jumbo-Visma) dve. Ich súboj rozdelili pelotón na dve časti, Peter Sagan jazdil v tej zadnej. V pasáži medzi stúpaniami prišli na čelo balíka jazdci Ineosu a Alpecinu.

Na cieľovom kopci útočili viacerí pretekári, no nikomu sa nepodarilo odtrhnúť. Až druhý útok van der Poela priniesol ovocie a Holanďan si prišiel po premiérové víťazstvo na Tour aj žltý dres pre lídra pretekov. Doterajší líder Julian Alaphilippe (Deceuninck-QuickStep) finišoval na 5. mieste s osemsekundovou stratou na víťaza.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok