V kostole pred sviatosťou birmovania vybuchla bomba, explózia si vyžiadala zranených

TA3 TASR
27.6.2021 12:06

Dvaja ľudia utrpeli zranenia pri výbuchu improvizovanej nálože, ktorá vybuchla v nedeľu v katolíckom kostole v meste Beni na východe Konžskej demokratickej republiky, bývalého Zairu. Bomba explodovala len hodinu predtým, ako sa tam mala konať sviatosť birmovania detí, približuje agentúra AFP.

Cirkev kresťania náboženstvo kostol omša ilu 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Náčelník mestskej polície pre francúzsku tlačovú agentúru spresnil, že k výbuchu došlo okolo 06.00 h miestneho času (06.00 h SELČ). Experti misie Organizácie Spojených národov v Konžskej demokratickej republike uviedli, že išlo o podomácky vyrobenú trhavinu určenú na prepadovú taktiku boja.

Generálny vikár miestnej diecézy spresnil, že bomba vybuchla v čase, keď do kostola začali hromadne prichádzať ľudia, aby sa zúčastnili na birmovaní, a jej explózia si vyžiadala dvoch zranených. "(Atentátnici) si vybrali za svoj cieľ veľký dav, kde boli deti, ich rodičia i ďalší veriaci, schádzajúci sa na slávnosť birmovania," povedal vikár pre AFP.

Operuje tu vzbúrenecká organizácia 

Išlo vôbec o prvý prípad, čo sa v Beni stal terčom priameho útoku kostol patriaci katolíckej cirkvi, najväčšej cirkevnej obci v meste. V tomto regióne, patriacom k provincii Severné Kivu, operuje ugandská islamistická vzbúrenecká organizácia Spojené demokratické sily (ADF). Tá podľa predstaviteľov tamojšieho biskupstva zabila od roku 2013 už približne 6000 ľudí.

V máji tohto roka zastrelili členovia ADF v Beni dvoch imámov, ktorí otvorene vystupovali proti násiliu páchanému touto organizáciou. Jeden imám bol zabitý priamo v mestskej mešite a druhý krátko po skončení moslimských bohoslužieb.

ADF má základne v džungli v okolí Beni, odkiaľ začala v novembri 2019 podnikať útoky na mesto a odvtedy jej militanti zabili stovky civilistov. Spojené štáty v marci vyhlásili, že ADF je napojená na teroristickú skupinu Islamský štát.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok