Od júla bude treba tovar z tretích krajín precliť, urobiť tak môžete aj sami

TA3 TASR
27.6.2021 11:16

Už o štyri dni začnú platiť vo všetkých krajinách Európskej únie nové pravidlá pre preclievanie. Povinne sa budú preclievať všetky zásielky z tretích krajín a zruší sa aj oslobodenie od dane z pridanej hodnoty DPH. Na Slovensku bude možné zásielky do 150 eur precliť prostredníctvom nového portálu e-commerce, pripomenula Finančná správa SR.

počítač klavesnica 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

 „Nový spôsob preclievania bude jednoduchý a rýchly. Klientom bude pomáhať aj Taxana či colné call centrum finančnej správy,“ uviedla hovorkyňa FS Martina Rybanská. Klienti nájdu vo verejnej zóne e-commerce základné informácie pre podanie colného vyhlásenia, postup podávania colného vyhlásenia, zatrieďovanie tovaru, prepočet hodnoty na eurá i linky na platnú legislatívu.

Kým doteraz boli väčšinou klienti pri dovoze tovaru pri preclievaní odkázaní na služby súkromných spoločností, po novom si budú môcť tovar do 150 eur preclievať sami prostredníctvom zjednodušeného spôsobu preclievania na portáli e-commerce. Podľa FS pôjde o rýchly a jednoduchý spôsob preclievania, ku ktorému ale budú kupujúci potrebovať elektronický občiansky preukaz. Pri hodnote zásielky vyššej ako 150 eur bude potrebné podať štandardné colné vyhlásenie ako doteraz.

Clo sa nemení, DPH áno

Pravidlá pre clo sa nemenia. Clo kupujúci zaplatí až pri zásielke presahujúcej hodnotu 150 eur. Ruší sa však oslobodenie od DPH pri zásielkach do 22 eur. Znamená to, že z každej zásielky z tretích krajín bude kupujúci musieť odviesť DPH. „Oslobodenie zásielok s hodnotou nižšou ako 22 eur od DPH narúšalo hospodársku súťaž medzi dodávateľmi z Únie a tretích krajín. Tí mali oproti európskym firmám zvýhodnenie, keďže nemuseli platiť k cene tovaru DPH navyše,“ uviedla Rybanská. Zrušenie oslobodenia zásielok od DPH by malo priniesť do štátneho rozpočtu v druhom polroku tohto roka 11 miliónov eur, v roku 2022 by to mohlo byť 23 miliónov eur.

Kupujúci nemusia mať podľa hovorkyne FS z nového preclievania obavy. Na portáli finančnej správy nájdu klienti špecializovanú podstránku o nových pravidlách. Dostupné sú tak všetky informácie o e-commerce na jednom mieste. K dispozícii bude aj inštruktážne video, ktoré klientov prevedie celým preclievacím procesom krok po kroku. V prípade akýchkoľvek nejasností je verejnosti k dispozícii aj colné call centrum finančnej správy, ktoré funguje nonstop. „Na voľbe číslo päť poskytujú naši konzultanti pre clo 24 hodín denne informácie týkajúce sa colných predpisov a technickej podpory k colným informačným systémom,“ dodala Rybanská.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok