Britský minister rezignoval. Porušil opatrenia, keď bozkával svoju poradkyňu

TA3 TASR
26.6.2021 19:49

Britský minister zdravotníctva Matt Hancock rezignoval, dôvodom je porušenie pandemických opatrení. V čase, keď v máji platil odstup medzi ľuďmi mimo domácnosti, bozkával a objímal svoju poradkyňu. Aféra vyvolala pobúrenie.

Hancock, ktorý v britskej vláde koordinoval vládne opatrenia proti pandémii vyvolanej koronavírusom SARS-CoV-2 a v posledných mesiacoch najmä očkovaciu kampaň, oznámil svoju demisiu listom premiérovi Borisovi Johnsonovi, pričom v ňom zopakoval svoje predchádzajúce ospravedlnenie a priznal svoje zlyhanie vo vzťahu k verejnosti. Aféra vypukla, keď médiá zverejnili snímku z bezpečnostnej kamery, ktorá zachytáva, ako ženatý Hancock objíma a bozkáva svoju - vydatú - kolegyňu z rezortu zdravotníctva Ginu Coladangelovú.

Ako v sobotu napísal denník The Guardian, fotografia je zo 6. mája, keď si podľa vládnych nariadení mali obyvatelia Británie držať odstup od ľudí, s ktorými nežijú v jednej domácnosti alebo ktorí nepatria do ich tzv. sociálnej bubliny. Opozičná Labouristická strana, Hnutie pozostalých obetí Covid-19 za spravodlivosť, avšak i konzervatívny poslanec Duncan Baker a iní následne vyzvali predsedu britskej vlády Borisa Johnsona, aby Hancocka odvolal.

Hancock sa najprv ospravedlnil za nerešpektovanie odporúčaní, na ktorých znení sa ako šéf rezortu zdravotníctva podieľal. Premiér Johnson jeho ospravedlnenie prijal a uviedol, že kauzu "považuje za uzavretú". Minister zdravotníctva však možno neporušil len vládne odporúčania, avšak i zákon. V máji totiž britský zákon zakazoval stretávanie sa dvoch alebo viac osôb vo vnútorných priestoroch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok