Naučte sa pravidlá nakupovania vo výpredajoch a nemíňajte bezhlavo

TA3/zm
28.6.2021 16:00

Výpredaje sú výbornou možnosťou doplniť si šatník, no väčšina žien v období zliav nakupuje bezhlavo a minie v konečnom dôsledku viac peňazí ako keby si šla kúpiť kvalitnú vec v plnej sume mimo sezónneho výpredaja.

Naučte sa pravidlá nakupovania vo výpredajoch a nemíňajte bezhlavo
Pixabay/Borko Manigoda

Všade samé zľavy a človeka to láka kúpiť si prvé posledné, aby sa odmenil. Veď kto by nechcel ušetriť. Aj výpredaje však majú svoje pravidlá, pokiaľ chcete dodržať ich základný zmysel, a to ušetriť.

Majte plán

Ak sa chystáte na nákupný ošiaľ, je dobre urobiť si aspoň hrubý plán v hlave. Nemusí sa vám podariť zohnať biele nohavice, ktoré ste si vysnívali, ale môžete si na zoznam dať, že si dokúpite napríklad nohavice. Vychádzajte z toho, čo vám v šatníku skutočne chýba. Mnoho žien má slabosť napríklad na blúzky, ale spodnú časť oblečenia by ich šatník potreboval posilniť.

Rovnako je rozumne povedať si rozpočet, koľko vlastne chcete minúť. Suma by v podstate mala predstavovať číslo, ktoré do oblečenia dávate bežne, ale ak sa tešíte na výpredaje a nenakupujete módne veci pravidelne, máte v podstate „našetrené“ a miňte pokojne viac. Hlavne, aby ste dodržali sumu, do akej vás púšťajú vaše možnosti.

Nevhodná veľkosť

A ste v obchode. Všade nápisy „sale“ a pri prehrabávaní natrafíte na skvelý kúsok. Páči sa vám, je to váš štýl, cena je výborná, len vám to trošku nesedí. Motivačné kúsky, do ktorých schudnete, nekupujte. Rovnako neverte tomu, že sa topánky do ďalšieho roka roztiahnu.

Platí to aj opačne, ak si zoberiete vo výpredaji priveľkú vec a poviete si, že si ju dáte upraviť na mieru. Jednak sa ku krajčírke dostanete o pol roka, ale najmä, pôjde o ďalší finančný náklad, takže výpredaj stratil zmysel.    

Lacné a lacnejšie

Nesiahajte po lacných veciach, ktoré sú ešte lacnejšie. Obyčajné tričko si zvládnete kúpiť kedykoľvek aj mimo výpredajovej sezóny. Naopak, sústrediť by ste sa mali na pár drahších vecí, ktoré sú nadčasové, kvalitné a bežne by ste si ich nedopriali.

Kombinujte

Ďalšia výborná rada, ako si nekúpiť síce lacnú, ale zbytočnosť, je zamyslieť sa nad tým, či sa nám daný kúsok hodí do existujúceho šatníka. Vyberiete si napríklad krásnu vzorovanú sukňu, ale v takej farebnosti, že ju nebudete mať možnosť zladiť so žiadnym topom z vašej skrine. Potom je vám takáto výpredajová vec celkom zbytočná, pretože vás núti k ďalšej kúpe, a to dokonca takej, ktorú ste pôvodne ani nemali v pláne.

Výpredaje Pexels/Andrea Piacquadio

Online nákupy

Všetky pravidlá platia tak v kamenných predajniach, ako aj pri nakupovaní online. To je dokonca ešte nebezpečnejšie, pretože keď vec fyzicky nevidíte, zvyšuje sa riziko, že vám nesadne. Platí tiež, že peniaze cinkajú ako odchádzajú z karty, ale vy si neuvedomujete reálny objem. V bežných obchodoch musíte tašky odniesť, takže si ľahšie ukorigujete, koľko ste toho vlastne kúpili.

Témy: peniaze móda
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok