Za vraždu Floyda dostal policajt 22 a pol roka, ľudia opäť vyšli do ulíc

TA3 TASR
26.6.2021 10:47

Bývalého policajta Dereka Chauvina odsúdili na 22 a pol roka väzenia za vraždu Afroameričana Georgea Floyda. Jeho smrť vyvolala po celých Spojených štátoch vlnu protestov a nepokojov a opäť otvorila citlivú tému rasovej rovnosti. Niektorých demonštrantov vyhnal do ulíc aj najnovší rozsudok.

Bývalý americký policajt Derek Chauvin, ktorého v piatok odsúdili na 22,5 roka väzenia za vlaňajšiu vraždu Afroameričana Georgea Floyda, pred vynesením verdiktu na súde v Minneapolise vyjadril sústrasť rodine svojej obete. "Chcem rodine Floydovcov vyjadriť sústrasť. Dúfam, že jej to prinesie aspoň čiastočný pokoj v duši. V budúcnosti sa však ešte objavia ďalšie zaujímavé informácie," vyhlásil bez bližšieho rozvinutia 45-ročný Chauvin. Právnik Floydovej rodiny Ben Crump piatkový verdikt súdu označil za "historický" krok smerom k rasovému zmiereniu.

"Tento historický rozsudok posúva rodinu Floydovcov, ako aj náš celý národ o krok bližšie k zahojeniu rán - uzatvorením prípadu a vyvodením zodpovednosti voči (belošskému) policajtovi, ktorý neprávom zobral život černochovi," uviedol Crump vo vyhlásení.

Biden: Rozsudok bol primeraný

"Deň čo deň a rok čo rok polícia zabíja černochov bez následkov. Dnes, keď sme sa stali svedkami Chauvinovho odsúdenia, však robíme významný krok vpred. Je to niečo, čo ešte pred veľmi krátkym časom bolo nepredstaviteľné. Tí, ktorí sa nahlas dožadovali spravodlivosti pre Georgea Floyda, svojím aktivizmom prispeli k zlepšeniu situácie," dodal Crump.

Americký prezident Joe Biden v reakcii na uväznenie Chauvina podľa tlačovej agentúry AFP uviedol: "Nepoznám všetky okolnosti, ktoré boli vzaté do úvahy, ale zdá sa mi, že podľa príslušných právnych smerníc bol rozsudok primeraný." Floydova násilná smrť, ku ktorej došlo 25. mája 2020 počas policajného zákroku v Minneapolise, vyvolala v Spojených štátoch najväčšie demonštrácie za rasovú spravodlivosť a proti policajnej brutalite za niekoľko uplynulých desaťročí. 

Chauvin bol koncom apríla porotou uznaný za vinného z vraždy druhého stupňa. "Rozsudok nie je založený na emócii alebo sympatii," uviedol sudca Peter Cahill počas čítania piatkového verdiktu. Cahill vo svojom krátkom príhovore dodal, že rozsudok sa nezakladá ani "na verejnej mienke", ale na zákone a konkrétnych skutočnostiach viažucich sa k danému prípadu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok