Sme na deltu pripravení? Čoskoro môže dominovať, opatrenia sa zrejme ešte zmenia

TA3
25.6.2021 21:33

Delta variant nestraší len Slovensko, ale aj krajiny v zahraničí. Považuje sa za infekčnejší, no mnohé dáta k nemu ešte chýbajú. Príde tretia vlna skôr? Sme na ňu pripravení? Pozreli sme sa na to s našimi hosťami Alenou Koščálovou, infektologičkou a členkou Konzília odborníkov, Ivanom Bošňákom, dátovým analytikom, Petrom Stachurom, bývalým štátnym tajomníkom ministerstva zdravotníctva a Vladimírom Krčmérym, odborníkom na tropickú medicínu a infektológiu.

pozrime_6.jpg
TA3

Mnohé dáta ešte chýbajú

"Delta variant je infekčnejší, je len otázkou času, kedy bude aj u nás dominovať. Žiadne opatrenia nedokážu zabrániť tomu, aby dominoval, môžeme zabrániť len ťažkému priebehu tretej vlny," uviedla Koščálová, podľa ktorej to môžeme pozorovať aj na Británii, kde už tento variant dominuje. Šíri sa najmä medzi mladou nezaočkovanou generáciou. "Vidíme však, že hospitalizácií a úmrtí je menej, môže za to aj veľká zaočkovanosť," dodala s tým, že práve očkovanie dokáže ľudí ochrániť.

Ako by konala v prípade tretej vlny? Podľa nej treba najmä regionálne riešenia a cieliť na ohniská. Mnohé dáta však zatiaľ chýbajú, to, či je delta variant naozaj smrtnejší a môže spôsobiť aj riziko väčšieho počtu hospitalizácií zatiaľ presne povedať nevieme.

Podľa Stachuru prídu aj ďalšie varianty, nerobil by extrémnu paniku, no na mieste je opatrnosť. "Počkal by som na ďalší vývoj," uviedol. Každá vlna je podľa neho iná a treba myslieť aj na lokálne špecifiká, stopercentne sa však prirpaviť nedá.

Apelujú na očkovanie

Aké môžu byť príznaky pri delte? Krčméry hovorí o počiatočných príznakoch, ktorými môžu byť bolesti hlavy, horúčka. "Nemáme údaje o tom, že by bol vírus smrteľnejší. Bojíme sa však toho, že sa preplnia nemocnice. Aj lekári sa musia pripraviť na reprofilizáciu," dodal. Apeluje tiež na to, aby sa zvýšila zaočkovanosť dvoma dávkami. "Kolektívna imunita na Slovensku nie je taká, aby sme si boli istí, že to bude v poriadku," uviedol.

Podľa neho je tiež férové povedať ľuďom, že môže nastať aj povinná štátna karanténa po návrate z dovolenky. "Prosíme všektých, aby cestovali len do zelených krajín a dali sa aj zaočkovať," uviedol.

Kde vidí problém Bošňák? Delta variant sa tu už podľa neho šíri viac. "Málo testujeme, nemáme šancu zistiť, koľko delty tu máme," uviedol s tým, že aj čísla v Británii narástli. Rád by sa však v opatreniach inšpiroval aj krajinami v zahraničí. "Neviem, prečo nekopírujeme kroky úspešných krajín," uviedol. Podľa Koščálovej však aj v tomto musíme byť opatrní. "U nás veľa opatrení nie je vykonateľných v legislatívnom systéme, nevieme sa porovnávať s mnohými krajinami," reagovala.

Opatrnosť je na mieste

Čo by sa mohlo ešte zmeniť v aktuálnom nastavení opatrení? Koščálová uviedla, že sa snažia zachovať čo najnormálnejší život vo vnútri krajiny. Súhlasí aj Krčméry, ktorý by taktiež otváral najmä smerom dovnútra. "Smerom navonok musíme byť veľmi opatrní," uviedol s tým, že problém je aj v personálnych kapacitách.

"Chýbajú nám tisíce lekárov, sestier, verejných zdravotníkov, laborantov, nemá kto trasovať, keď príde ďalšia vlna," uviedol. Podľa neho nie sme pripravení najmä v otázke ľudských zdrojov. Koščálová tiež dodala, že sa môže meniť cestovný semafor, uvažuje sa o tom, že krajiny budú delené len na zelenú farbu a na tie, do ktorých sa vôbec neodporúča cestovať.

Celú reláciu si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok