Mnohí ho zakazujú, u nás je dostupný. Od iných psychotropných látok sa kratom líši

TA3
27.6.2021 08:00

Kratom je kontroverzná látka, ktorá je v mnohých krajinách po celom svete zakázaná. Pôsobí antidepresívne a pripomína aj stimulačné drogy a opiáty. Ľudí, ktorí sú závislí na kratome, máme aj na Slovensku. Podľa Ľubomíra Okruhlicu, hlavného odborníka ministerstva zdravotníctva pre drogové závislosti, sa kratom od ostatných psychotropných látok líši.

depresia osamelosť 1140px (ČTK)
ČTK

Antidepresívne účinky

"Kratom je psychotropná látka rastlinného pôvodu z juhovýchodnej Ázie," vysvetľuje Okruhlica s tým, že u nás sa táto látka predáva ako výživový doplnok. Okruhlica sa s kratomom vo svojej praxi stretáva. "Viacero pacientov s polymorfnou závislosťou u nás referovalo, že v minulosti vyskúšalo, alebo užívalo aj kratom. Keď prišli k nám, boli však závislí primárne od iných látok, opiátov, či stimulancií," spresňuje.

Aké účinky ponúka kratom svojim užívateľom? Podľa Okruhlicu má osobitné účinky. "Pôsobí jednak antidepresívne, znižuje úzkosť, súčasne pôsobí aj antipsychoticky, ale zároveň aj ako stimulačné drogy a opiáty," opisuje odborník pre drogové závislosti. "Práve tým sa líši od ostatných psychotropných látok, aj od alkoholu a marihuany. Čo má s posledne spomenutými však spoločné, je potenciál kratomu vyvolať závislosť."

Hrozba závislosti

Ľudí, ktorí bojujú so závislosťou na kratome, máme aj na Slovensku. "K nám sa dostavia až potom, čo prejdú na iné psychotropné látky so závislosťou," spresňuje Okruhlica, ktorý pôsobí aj ako riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí v Bratislave.

Podľa Okruhlicu medzi takýchto pacientov patria väčšinou ľudia, ktorí nezačali kratom užívať z rekreačných dôvodov, pre eufóriu ako je to u viacerých iných psychotropných látok, "ale sa jedná o ľudí, ktorí kratom začali užívať, aby u nich nastala úľava od depresie, úzkosti, pre posttraumatickú poruchu."

Títo ľudia podľa Okruhlicu užívanie kratomu často kombinujú s vyhľadaním súkromnej psychoterapie na liečbu svojich primárnych psychických problémov. "Potom sa však stanú od kratomu závislými. Jedná sa o tzv. samoliečbu. Podobné stavy si často iní "samoliečia" napr. alkoholom," upozorňuje.

Je dôvod na zákaz?

Kratom je zakázaný v mnohých krajinách Európy a vo viacerých amerických štátoch aj v Austrálii. Na Slovensku je za istých podmienok zatiaľ dostupný. Podľa Okruhlicu je to aktuálne zrejme v poriadku. 

"Na Slovensku máme málo klinických skúseností a málo expertných kapacít na to, aby sme mohli rozhodnúť na vedeckých faktoch na potrebu regulácie obmedzenia predaja kratomu zákonom. Na to je okrem iného potrebná dlhšia doba jeho používania vo väčšej populácii, ako je tá slovenská." vysvetľuje Okruhlica.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok