PR správa Ekonomika

Slováci aj naďalej najlepší v koncerne

PR
28.6.2021 07:00

Sieť kaderníctiev Klier na Slovensku má za sebou už vyše dvadsať rokov úspešného pôsobenia. Spoločnosť je jednou z dcér nemeckého koncernu, ktorý okrem našej krajiny pôsobí aj v Českej republike a má spolu viac ako tisíc salónov. Slovenská pobočka je v súčasnosti najúspešnejšia z nich.

Slováci aj naďalej najlepší v koncerne
Klier

Tento výsledok dosiahla vďaka kvalitným službám pre klientov a tiež vďaka dobrej starostlivosti o zamestnancov.

„Všetko so všetkým súvisí. V našom biznise nie je úplne bežné, aby ste kaderníčku zamestnávali a posielali ju vzdelávať sa do Dubaja, Chorvátska  Las Vegas, Portugalska, či do Turecka. No u nás je to realita,“ hovorí generálna riaditeľka siete kaderníctiev Klier Denisa Golaisová, ktorá v nej pôsobí už od začiatku. Na Slovensku sa jej tak darí budovať odborný tím zamestnancov, ktorí vedia nielen vytvoriť účes, no aj poradiť. Výsledkom je spokojný zákazník.

Kedy ste boli naposledy u kaderníka? 

Približne pred dvoma týždňami. Žiaľ, aj u mňa sa prejavuje známe pravidlo, podľa ktorého obuvníkove deti chodia bosé. A aj ja mám naozaj málokedy čas ísť ku kaderníkovi a takmer nikdy sa mi nepodarí dopredu sa objednať. Takých ľudí je na Slovensku veľa a u nás s tým nemajú ťažkosti. Zákazníkov obslúžime aj bez objednania.

Ako často by podľa vás ľudia ku kaderníkovi mali chodiť? 

To, samozrejme, závisí od toho, či sa zákazník chce nechať ostrihať, zafarbiť si vlasy alebo si ich len dať upraviť. Ale raz za mesiac je podľa mňa termín, keď by ku kaderníkovi mal ísť viac-menej každý.

Čo vás viedlo k naštartovaniu siete kaderníctiev Klier? 

V čase keď som v Henkeli rozbiehala divíziu Schwarzkopf Professional, dostala som ponuku manažovať expanziu Klier na Slovensku. Videla som v tom obrovskú výzvu. Oslovila ma možnosť rastu a sebarealizácie a hlavne možnosť niečo vybudovať. Na pohovore som sa stretla s Christianom Klierom, ktorý bol predstaviteľom tretej generácie majiteľov. Zadanie bolo jasné – otvoriť prvý kadernícky salón na Slovensku a ak bude úspešný, budú nasledovať ďalšie.

Chceli od vás konkrétne návrhy, ako a čo budete robiť? 

Keďže ide o rodinnú firmu, ktorá má pomerne jasne nastavený koncept, dostala som peniaze na prvý salón a všetko ostatné nechali na mňa. Čiastočne som sa zaškolila v Českej republike a v Nemecku. Teraz to znie jednoducho, no nebolo to tak.

Prečo? 

Pretože som sa musela vyrovnať s obrovským počtom rôznych ťažkostí. Firmu sme zakladali tesne pred koncom roka a v lete sme mali otvárať prvý salón. Jeho otváranie mi oznámili asi 3 mesiace predtým. Napríklad certifikácia nábytku, ktorý mi z centrály poslali, bežne trvala dva roky. Ak by sme ju nemali, tak by sme nábytok nemohli použiť. Záležalo nám však na ňom, pre salóny Klier je vhodné vybavenie mimoriadne dôležité. Napokon sa nám to vďaka ústretovosti kompetentných podarilo. Ďalší problém bol napríklad s pokladnicou. Na Slovensku nepredávali takú, ktorá by vyhovovala aj štandardom v Rakúsku alebo v Nemecku. Musela som teda hľadať individuálneho dodávateľa.

Dlho ste hľadali priestor, kde otvoríte svoj prvý salón? 

Kaderníctva Klier sú vždy v nákupných centrách. Preto keď v Bratislave otvorili Obchodné centrum Danubia a dostali sme ponuku, rozhodli sme sa využiť ju.

Bratislava bola teda prvou voľbou pre salón Klier? 

Úplne prvú ponuku na priestory dostala nemecká centrála v Košiciach. Cestovali sme tam s pánom Christianom Klierom južnou trasou a pamätám si, že bol z cesty pomerne šokovaný. Dôvody zrejme netreba ani uvádzať. Nakoniec padlo rozhodnutie, že začínať budeme v Bratislave. Práve v tom čase sa na Slovensku začal presadzovať koncept nákupných centier a nám sa postupne otvárali stále nové a nové príležitosti.

klier Klier

Hovorili ste, že sa u vás nečaká? 

Áno, patrí to k našej stratégii. Prídete, sadnete si a kaderník vás obslúži. Samozrejme, existujú momenty, keď budete musieť chvíľku počkať, pretože sa naraz nahrnie toľko ľudí, že sa to nedá technicky zvládnuť. Ale našou filozofiou je byť tu pre zákazníkov sedem dní v týždni.


Bol problém nájsť dobrých zamestnancov? 

V tom čase nie. Pred dvadsiatimi rokmi boli kaderníčkami hlavne dievčatá, ktoré remeslo robiť chceli a bavilo ich. Dnes je situácia oveľa komplikovanejšia. Nájsť vhodného zamestnanca, ktorý chce pracovať, záleží mu na výsledku, podrží tím a nebráni sa vzdelávaniu – s tým bojujú všade. Práve preto sa snažíme dať našim zamestnancom nadštandardné podmienky.

Problém je možno aj v školách. My sme sa už tretí rok zapojili do duálneho vzdelávania. Dávame možnosť mladým študentom lepšie sa zblížiť s profesiou kaderníčky a priamo na prevádzke majú možnosť učiť  sa prácu kaderníčky na vlastných modeloch.  

Aké sú tie podmienky? 

Vo firme Klier nám ide o služby pre zákazníka, čo znamená aj to, že nám záleží na zamestnancoch – nie spolupracovníkoch na živnosť - a ich flexibilite. Napokon, spokojný zamestnanec rovná sa spokojný zákazník. Vybudovať tím nie je jednoduché a veľmi tvrdo na tom pracujeme. Našich zamestnancov napríklad posielame na školenie do Dubaja, Portugalska, či Turecka, pätnásť sa ich išlo vzdelávať do Chorvátska, boli sme súčasťou Wella Trend Vision v Monacu, Barcelóne a Redken školení v Las Vegas a Londýn,  Pravidelne organizujeme spoločné akcie a dokonca, ak je záujem, tak aj dovolenky. Snažíme sa tak upevniť a budovať odborný, pevný a zohratý tím. Jednoducho robíme všetko pre to, aby sa naši zamestnanci cítili u nás príjemne. A hlavne, aby vytvorili dobrú atmosféru a cítili sa ako v jednej veľkej rodine.

Je toto prístup, ktorý sa presadzuje vo všetkých štátoch, kde Klier funguje? 

Nie celkom. Dať zamestnancom viac je moje manažérske rozhodnutie. Rozhodla som sa staviť na to, že budeme investovať do ľudí a motivovať ich. Ukazuje sa, že to bolo správne rozhodnutie. V rámci koncernu sme najúspešnejšou krajinou a ako jediní sme dostali aj možnosť vyskúšať nový concept Color Lounge pre celú sieť. Zameraný je na cieľovú skupinu zákazníkov s inými potrebami a preferenciami, ako majú naši doterajší zákazníci. Ja osobne to beriem ako obrovský úspech.

Nie je snom každej kaderníčky mať vlastný salón? 

Na začiatku možno hej. Ale vlastný salón, to nie je iba o strihaní a o tom byť sám sebe pánom. Zrazu musíte byť aj sám sebe šéfom. Musíte riešiť nájom, účtovanie, preklenovacie úvery na spotrebný materiál alebo aj takú drobnosť, ako je fakturovanie. Na toto nemá každý nadanie alebo nervy. Zároveň vám nikto nezaručí, že každý mesiac dostane svoju výplatu.

Ako sú ľudia u vás platení? 

Všetci naši pracovníci sú v trvalom pracovnom pomere so všetkými prislúchajúcimi benefitmi. V našej brandži ide o veľmi nadštandardný prístup. Ľudia u nás majú nastavený pomerne štedrý systém bonusov a zároveň majú garanciu, že svoje peniaze v deň výplaty uvidia. Tým pádom majú aj sociálne istoty a vedia,. že keď pôjdu na dovolenku, materskú dovolenku, alebo nebodaj na PN, tak dostanú riadne všetko zaplatené. Tým, že majú svoj príjem riadne vedený, tak využívajú aj možnosti  bánk pri poskytovaní hypoték a  leasingov. Takže práca v našom kaderníckom salóne má svoje výhody, ktoré sa určite môžu porovnávať s vlastným podnikaním. A veľkou výhodou je, že po práci a cez pandémiu nemusia rozmýšlať nad zdrojom svojich príjmov.

klier2 Klier

Môže sa u vás kaderníčka stať manažérkou? 

Samozrejme. Otvorením prvého salónu sa všetko iba začalo. Náš koncept má na Slovensku budúcnosť, darí sa mu. Čoskoro sme expandovali do Žiliny, ďalších bratislavských obchodných centier a aj na celé Slovensko. Dnes máme viac ako 170 zamestnancov a kaderníctva v jedenástich mestách po celej krajine. Samozrejme, takýto rast si vyžaduje aj rôzne stupne riadenia. Zamestnanci tak môžu prejsť z pozície radového kaderníka na funkciu vedúceho zmeny, neskôr vedúceho salónu, oblastného vedúceho až regionálneho vedúceho. Týmto všetkým si u nás už prešla aj regionálna vedúca Katarína Pučeková  a čiastočne aj oblastná vedúca Ivana Mundi michálková.

Sú manažérky pre vás kľúčové alebo o úspechu rozhodujú šikovné kaderníčky? 

Vždy je dôležitý človek, ktorý sa dostáva do kontaktu so zákazníkom. Ak však nemáte v salóne dobrého vedúceho, môže sa rozsypať zamestnanecký tím. Jedno bez druhého nejde.

Je niekde strop, kam môže podľa vás Klier na Slovensku rásť? 

To bude závisieť od rozvoja nákupných centier na Slovensku. Určite však nemáme stanovené mantinely, ktoré by nám určovali, akí máme byť veľkí.

Nie je jednoduché v tejto dobe podnikať. Ako ste zvládli I. a II. vlnu pandémie Covidu 19?

No tu musím otvorene povedať, že situácia v ktorej sme sa ocitli nebola zďaleka pre mňa jednoduchá. Štát vám z jedného dňa na druhý stopne prísun peňazí v podobe našich obratov, tým že  nariadi všetko zavrieť. A zrazu máte zaplatiť výplaty 170 zamestnancov, 23 prenájmov, rôzne servisné veci, ktoré k tomu všetkému prináležia a zbytok otvorených faktúr voči dodávateľom. A ako dlho?  Tým, že vediem spoločnosť už vyše 20 rokov a riadim hospodárenie spoločnosti.  tak som si robila aj určitú finančnú rezervu. Samozrejme nám pomohol aj štát, nakoľko máme zamestnancov v trvalom pracovnom pomere a prispel nám určitou sumou. Bolo to 80% z 80% primernej mzdy zamestnanca za posledné obdobie. Od januára sa to zvýšilo na 100% celkovej ceny práce, ale maximálne do výšky 1.100,- eur na zamestnanca. Takže zase som musela ťahať z vlastného vrecka. Taktiež aj niektoré nákupné centrá. Väčšina z nich sa zachovala korektne, ale čo ma prekvapilo, tak boli aj nákupné centrá, ktoré si dali podmienku. “Ak predĺžite s nami zmluvu na ďalšie obdobie, tak vám prispejeme na nájomné.” Trošku som to vnímala ako vydieranie. Vlastne bolo iba na ich rozhodnutí, či vam aj štát prispeje na nájomné. Ak vám centrum dalo úľavu na nájomnom 50%, tak aj štát prispel 50% (čo bolo max.od štátu). Ak vám dal 25%, tak aj štát dal 25%. A ak sa prenajímateľ rozhodol, že nedá nič, tak ani štát neprispel. Čo ma veľmi mrzí sú moji, teraz už bývalý kolegovia z Maďarska a Rakúska. Tam nás bohužiaľ pandémia dostala úplne na kolená a prevádzky sa museli definitívne zavrieť.

Minulý rok ste mali 20. výročie od otvorenia prvého salónu na Slovensku. Chystali ste aj nejakú oslavu? 

Samozrejme, že áno. Všetko už bolo skoro pripravené aj naplánované. Každých päť rokov pripravím prekvapenie pre mojich zamestnancov a tak to malo byť aj minulý rok. Chcela som im takto opäť z celého srdca poďakovať a osobne im povedať, že si ich nesmierne vážim, pretože oni tvoria Klier a dokazujú, že sme tam, kde sme.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok