Dánska vláda sa zatiaľ nechystá k prijatiu eura

TASR
20.10.2012 11:36

Hoci Dánsko má vlastnú menu, pozorne sleduje, čo sa deje s eurozónou. Ako pripomenul minister pre európske záležitosti Nicolai Wammen jeho krajina má malú a veľmi otvorenú ekonomiku, pričom majú na pamäti, že dve tretiny dánskeho exportu smerujú do iných členských krajín Európskej únie.

Dánska vláda sa zatiaľ nechystá k prijatiu eura
SITA

Hoci Dánsko má vlastnú menu, pozorne sleduje, čo sa deje s eurozónou. Ako pripomenul minister pre európske záležitosti Nicolai Wammen jeho krajina má malú a veľmi otvorenú ekonomiku, pričom majú na pamäti, že dve tretiny dánskeho exportu smerujú do iných členských krajín Európskej únie. "S tým je spojených približne 500.000 pracovných miest, ktoré závisia od toho, či dokážeme našu produkciu predať zvyšným členom únie, alebo nie," upozornil.

Zároveň potvrdil, že dánska vláda nemá žiadny zámer vypisovať ďalšie referendum o prijatí eura. "V poslednom plebiscite povedali občania euru nie a vláda na tom momentálne nejde nič meniť," konštatoval pre TASR. Dánsko získalo po referende v roku 2000, keď sa 53 percent obyvateľov vyslovilo za zachovanie svojej koruny, výnimku zo zavedenia spoločnej európskej meny v ich krajine. Na jednej strane sú na ňu Dáni hrdí, na druhej strane však dánski podnikatelia hovoria jednoznačné áno prijatiu eura. Slovenským novinárom to povedal riaditeľ Konfederácie dánskeho priemyslu Thomas Bustrup.

Podľa Wammena napriek tomu, že z 27 členských krajín EÚ je 17 v eurozóne, stále ide o spoločnú rodinu štátov. Netreba však zabúdať na to, že jej členovia majú na niektoré veci rozdielny uhol pohľadu. "Treba hľadať riešenia, ktoré nielen vrátia späť na cestu prosperity eurozónu, ale posilnia aj bezpečnosť jednotného trhu. V tejto téme sme za integritu spoločného trhu a nevidíme rozdiel medzi 17 členmi eurozóny a medzi členskými štátmi, ktoré v nej nie sú," dodal.
Kodaň vníma Slovensko ako blízkeho priateľa a spojenca v európskej rodine. Minister vidí veľký potenciál na rozvoj spoločných obchodných vzťahov medzi oboma krajinami. Oceňuje aj aktívnu úlohu SR pri podporovaní procesu rozširovania EÚ o krajiny západného Balkánu. Zintenzívniť vzájomnú spoluprácu o nové ekonomické, investičné a inovačné projekty má aj budúcotýždňová štátna návšteva prezidenta SR Ivana Gašparoviča v Dánsku. Uskutoční ju na základe pozvania kráľovnej Margaréty II. a princa Henrika.

V utorok 23. októbra je naplánované dánsko-slovenské inovačné a obchodné fórum zamerané na inovácie, udržateľný rozvoj a zelené technológie. V rámci neho podpíše Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO), Slovenská obchodná a priemyselná komora (SOPK) dohodu o spolupráci s Konfederáciou dánskeho priemyslu. Slovensko bolo v minulom roku pre Dánsko 40. najväčším exportným trhom. Vývoz v porovnaní s rokom 2010 narástol o 18,3 percenta. Dáni do SR vyviezli tovar za 261 miliónov eur, z toho najviac tvorili nákladné automobily, stroje a príslušenstvo pre priemysel, medicínske a farmaceutické výrobky, ako aj elektrické prístroje a zariadenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok