Vyčíňanie tornáda v Česku si vyžiadalo niekoľko obetí a stovky zranených

TA3 TASR
25.6.2021 06:55

V dôsledku štvrtkových silných búrok a vzniknutého tornáda, ktoré zničilo niektoré obce na južnej Morave, zomreli najmenej piati ľudia. Zranenia utrpeli stovky ľudí.

Podľa ministra vnútra Jana Hamáčka prebiehajú v postihnutých mestách záchranné práce, po ktorých bude nasledovať rekonštrukcia. Ministerstvo pre miestny rozvoj uvoľní na pomoc obciam s obnovou majetku 420 miliónov korún. K štvrtkovým silným búrkam v okresoch Hodonín a Břeclav sa pridalo aj tornádo. V okrese Břeclav zničilo tretinu obce Hrušky, väčšina domov prišla o strechy.

Do najpostihnutejších častí sa ľudia zatiaľ nedostanú. V Hodoníne zdemolovalo domov dôchodcov, kde žilo 141 väčšinou imobilných klientov, ktorých museli evakuovať. 

Do obcí, ktoré najviac zasiahli silné búrky, dorazili v piatok mobilné tímy. Tie by mali začať vyplácať hotovosť ľuďom postihnutým prírodným živlom. Ide predovšetkým o obce Lužice, Mikulčice, Moravská Nová Ves a Hrušky, kde podľa hovorkyne Úradu práce obyvatelia nájdu zástupcu ÚP v priestoroch tamojších obecných úradov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok