Naklíčený cesnak pokojne zjedzte, ale iba pod jednou podmienkou

24.6.2021 18:00

Väčšinu plodín je najlepšie po zaklíčení nekonzumovať, to však neplatí v prípade cesnaku. Keď zaklíči, nevyhadzujte ho. Môže mať síce horkastejšiu príchuť, ale vyššiu hladinu antioxidačných fytochemikálií, ktoré zlepšia vaše zdravie.

Naklíčený cesnak pokojne zjedzte, ale iba pod jednou podmienkou
Pexels

Cesnakové klíčky

Už sa vám to určite stalo. Išli ste si dať pár strúčikov cesnaku a našli ste na ňom jasno zelené výhonky vyčnievajúce zo strúčikov. Klíčok niekedy ani nevidieť, kým ho nevylúpnete alebo cesnak nenakrájate. Tieto výhonky sú v podstate malé cesnačiky a sú úplne jedlé. V skutočnosti sa mladé cesnakové výhonky dokonca pestujú ako pochúťka.

Naklíčený cesnak je úplne v poriadku. Môže dokonca ponúkať ďalšie zdravotné výhody.

cesnak Pexels

Hlavným dôvodom, prečo sa ich ľudia rozhodnú odrezať je ten, že majú horkú príchuť, na rozdiel od mierne sladkej chuti klasického cesnaku a môžu mať aj vláknitejšiu štruktúru. Ak pracujete v reštaurácii, v každom prípade naklíčený cesnak odrežte. Ale pre domácu spotrebuje je to v poriadku. V príchuti nie sú extrémne veľké rozdiely. V konečnom dôsledku ide o osobnú preferenciu. 

Naklíčené potraviny varte

Teplé a vlhké podmienky potrebné na naklíčenie semien, môžu podporovať rast zárodkov, ako sú salmonela, E. coli a listéria. Konzumácia surových, naklíčených semien napr. fazule môže zvýšiť riziko otravy jedlom. Pre istotu si teda dávajte pozor aj na vaše surové cesnakové výhonky. Vždy ich preto uvarte, nejedzte ich surové.

TIP: Mladé cesnakové výhonky sa niekde pestujú ako pochúťka. Treba ich však uvariť. 

cesnak Pexels

Výhody cesnakových výhonkov

Ak sa rozhodnete hodiť klíčky do hrnca, získate ďalšie zdravotné výhody. Vedci porovnávali antioxidačnú aktivitu nevyklíčeného surového cesnaku a klíčkov surového cesnaku po dobu piatich dní a zistili, že naklíčený cesnak vykazoval pri laboratórnych testoch výrazne vyššiu aktivitu. Zistenia zo štúdie dospeli k záveru, že klíčenie cesnaku je užitočný spôsob, ako zvýšiť antioxidačný potenciál cesnaku.

Za tieto zmeny je s najväčšou pravdepodobnosťou zodpovedný proces klíčenia. Keď sadenice dorastú do rastlín, produkujú zlúčeniny, ktoré chránia mladú rastlinu pred patogénmi. Sú to tie zlúčeniny, ktoré vykazujú zvýšenú antioxidačnú aktivitu.

cesnak Pexels

Východné kultúry podporujú klíčenie semien už dlho, je to dôležitá súčasť ich kulinárskej histórie. Spotreba naklíčených potravín na západe je v posledných rokoch populárnejšia kvôli zvýšenému záujmu spotrebiteľov o zdravé a exotické jedlá.

Naklíčené potraviny môžu byť vo všeobecnosti výživnejšie ako ich nenaklíčené náprotivky. V klíčiacich zrnách a semenách štiepi proces klíčenia niektoré škroby, čo zvyšuje koncentráciu vitamínov a minerálov. Rozkladanie škrobov môže tiež zvýšiť stráviteľnosť u ľudí, ktorí majú problémy s trávením obilnín.

Témy: potravina
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok