Ostrý odkaz Ruska: Nabudúce budeme strieľať priamo na lode narušujúce hranice

TA3 TASR
24.6.2021 17:13

Rusko je pripravené mieriť priamo na vojenské lode narušujúce jeho hranice, ak tieto plavidlá nebudú reagovať na varovania. Vysokopostavený ruský diplomat Sergej Riabkov to uviedol v ostrom vyhlásení po incidente v Čiernom mori, počas ktorého britský torpédoborec plával neďaleko Krymského polostrova v oblasti, ktorú Rusko pokladá za svoje teritoriálne vody.

Ostrý odkaz Ruska: Nabudúce budeme strieľať priamo na lode narušujúce hranice
TASR/AP (ilu)

Napätie medzi krajinami

Rusko uviedlo, že jedna z jeho vojenských lodí vypálila v stredu varovné výstrely a vojenské lietadlo zhodilo bomby na trasu britského torpédoborca Defender, aby ho vyhnala z oblasti neďaleko Sevastopola. Británia tento popis situácie poprela a trvala na tom, že na jej loď sa nestrieľalo, pričom sa plavila v ukrajinských vodách. 

Británia, tak ako väčšina medzinárodného spoločenstva, považuje Krym sa ukrajinské územie aj napriek jeho anektovaniu Ruskom v roku 2014.

Tento incident bol prvým prípadom od studenej vojny, keď Moskva priznala použitie ostrej munície na odstrašenie vojenskej lode Severoatlantickej aliancie. To len zdôrazňuje, že v tomto období napätia medzi Ruskom a Západom rastie hrozba vojenských zrážok.    

Sú pripravení strieľať

Námestník ruského ministra zahraničných vecí Riabkov vo štvrtok vyhlásil, že "neporušiteľnosť ruských hraníc je absolútny imperatív". Dodal, že budú chránené "všetkými prostriedkami, diplomatickými, politickými a aj vojenskými, ak bude treba".

Sarkasticky poznamenal, že britské námorné sily by mali premenovať svoj torpédoborec z Defender (Obranca) na Aggressor (Útočník), a varoval, že "tí, čo sa pokúšajú testovať našu silu, veľmi riskujú".

Na otázku, čo Rusko urobí, aby zabránilo narušovaniu hraníc loďami v budúcnosti, Riabkov reportérom odpovedal, že bude pripravené strieľať do terčov, ak varovania nebudú stačiť.

"Môžeme apelovať na rozum a žiadať rešpektovanie medzinárodného práva. Ak to nepomôže, možno zhodíme bomby a nielen na trasu, ale priamo na cieľ, ak kolegov inak nedonútime," citovala Riabkova ruská tlačová agentúra Interfax.

Dobre pripravená provokácia

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov odsúdil incident ako "zámernú a dobre pripravenú provokáciu" Británie a dodal ostré varovanie.

"Ak sa budú neprijateľné provokačné akcie opakovať, ak tieto akcie zájdu príliš ďaleko, žiadne možnosti legitímnej obrany hraníc Ruskej federácie nemožno vylúčiť," povedal Peskov v telefonáte s reportérmi.

Britský premiér Boris Johnson vo štvrtok už skôr uviedol, že britský torpédoborec, po ktorom ruská strana údajne vypálila varovné výstrely pri pobreží Krymského polostrova, legálne operoval v medzinárodných vodách. "Myslím si, že bolo úplne primerané využiť medzinárodné vody," povedal Johnson novinárom. "Dôležité je to, že neuznávame ruskú anexiu Krymu," dodal.      

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok