Castrovi príbuzní popierajú správy o jeho zlom zdravotnom stave

TASR
20.10.2012 08:24

Blízki príbuzní bývalého kubánskeho vodcu Fidela Castra odmietli ako absurdné správy o tom, že utrpel mozgovú porážku a je v zlom zdravotnom stave.

Castrovi príbuzní popierajú správy o jeho zlom zdravotnom stave
SITA

Blízki príbuzní bývalého kubánskeho vodcu Fidela Castra odmietli dnes ako absurdné správy o tom, že utrpel mozgovú porážku a je v zlom zdravotnom stave.
Jeho sestra Juanita Castrová uviedla v Miami pre agentúru AP, že  správy o mozgovej porážke sa nezakladajú na pravde a sú absurdné. Castrov syn Alex zasa jednému z kubánskych týždenníkov povedal, že jeho otec sa "má dobre, žije si svojím každodenným životom".

Zhoršenie Castrovho zdravotného stavu nepotvrdila ani kubánska vláda. Castrov zdravotný stav je na Kube považovaný za štátne tajomstvo a na verejnosť sa o tom dostáva len minimum informácií. Správy o jeho vážnej chorobe alebo dokonca smrti sa v posledných rokoch objavujú pravidelne, ale znalci kubánskych pomerov upozorňujú na nezvyčajný fakt, že Castro nezaslal oficiálne blahoželanie venezuelskému prezidentovi Hugovi Chávezovi k víťazstvu v prezidentských voľbách zo 7. októbra. Informáciu, že Castro utrpel mozgovú porážku, zverejnili noviny El Nuevo Herald s odvolaním sa na venezuelského lekára Josého Marquinu, ktorý vlani medializoval správy o rakovine venezuelského prezidenta Huga Cháveza. Podľa viacerých spravodajských serverov a sociálnych sietí Castro je údajne vo vegetatívnom stave a zostáva mu len pár týždňov života. V súvislosti s tým Marquina informoval, že venezuelský prezident Chávez narýchlo odcestoval do Havany, aby bol po boku svojho priateľa a spojenca.
Zdroj Marquinových informácií nie je známy, on sám tvrdí, že ich má od dôveryhodných ľudí vo Venezuele. Agentúram sa ich zatiaľ nepodarilo overiť. V apríli Marquina vyhlásil, že Chávez, ktorý sa vtedy liečil na rakovinu, je na prahu smrti a nedožije do novembra toho roku. Chávez však pred necelými dvoma týždňami verejne vyhlásil, že sa z rakoviny sa vyliečil.

Castro, ktorý sa dostal na Kube k moci počas revolúcie v roku 1959, odstúpil z úradu v roku 2006 pre život ohrozujúce zdravotné problémy s črevami. V súčasnosti je prezidentom jeho mladší brat Raúl. Na verejnosti sa Fidel neobjavil od konca marca. Vtedy boli zverejnené zábery, na ktorých vítal pápeža Benedikta XVI. počas jeho návštevy Kuby. Vo štvrtok kubánsky vládny denník Granma zverejnil list podpísaný Fidelom Castrom, prvý od júla tohto roku. Posledná z esejí Castra známych pod názvom Úvahy bola v tlači vydaná 19. júna.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok