Brusel a Moskva chcú obnoviť summity. Putin to vníma pozitívne

TA3 TASR
24.6.2021 14:42

Ruský prezident Vladimir Putin podporuje nemecko-francúzsku iniciatívu obnovenia summitov medzi Európskou úniou a Ruskom. Vo štvrtok to uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Vladimir Putin 1140px (TASR/AP)
TASR/AP

"Iniciatívu hodnotíme pozitívne. Putin podporuje vytváranie mechanizmov pre dialóg a kontakty medzi Bruselom a Moskvou. Takýto dialóg je pre Brusel i Moskvu skutočne nevyhnutný," povedal Peskov. V návrhu záverov pripravovaného summitu, predložených Berlínom a Parížom, sa uvádza, že EÚ "preskúma existujúce formáty dialógu s Ruskom, a to aj na úrovni lídrov".

Nemecko-francúzsky plán vychádza z toho, že EÚ musí byť voči Moskve pevná a jednotná, mala by sa však usilovať o spoluprácu s Kremľom v otázkach spoločného záujmu, ako sú zmena klímy, verejné zdravie, dohoda o iránskom jadrovom programe a konflikty v Sýrii a Líbyi. Plán však medzičasom kritizovali Ukrajina či Litva.

"Mali by sme byť veľmi opatrní, nie je to ako vo vzťahu Ruska s USA," uviedol podľa agentúry Reuters prezident Litvy Gitanas Nauseda. Podľa šéfa ukrajinskej diplomacie Dmytra Kulebu by bola iniciatíva na obnovenie summitov s Ruskom bez pokroku na ruskej strane "nebezpečnou odchýlkou od sankčnej politiky EÚ". Ako pripomína agentúra AFP, posledný bruselský summit lídrov EÚ a Putina sa konal 28. januára 2014.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok