Premiéri Kosova a Srbska sa prvýkrát posadili za rokovací stôl

TA3, TASR
19.10.2012 22:02

V Bruseli sa po prvý raz od vyhlásenia kosovskej nezávislosti stretli premiéri Kosova a Srbska. Aj keď je podľa pozorovateľov srbsko-kosovské zmierenie ešte stále hudbou ďalekej budúcnosti, prvá schôdzka na najvyššej úrovni môže byť dobrým signálom.

Premiéri Kosova a Srbska sa prvýkrát posadili za rokovací stôl
SITA

Schôdzka srbského premiéra Ivicu Dačiča a kosovského predsedu vlády Hašima Thaciho je významným krokom vo vyostrených vzťahoch. "Dohodli sme sa, že v dialógu budeme pokračovať v záujme normalizácie vzťahov a obaja (premiéri) sa zaviazali k spolupráci. Čoskoro sa stretneme opäť," povedala po "dobrom a konštruktívnom" stretnutí Ashtonová.

"Pevne verím, že dialóg (sprostredkovaný Úniou) je v záujme oboch strán," dodala. Jeho cieľom je zlepšiť životy ľudí, napomôcť riešeniu problémov a "priviesť Srbsko a Kosovo bližšie k EÚ", spresnila šéfka európskej diplomacie.

Srbsko je kandidátom na členstvo v EÚ. Odmieta akceptovať osamostatnenie sa Kosova - svojej bývalej provincie, v ktorej väčšinu obyvateľstva tvoria etnickí Albánci. Ako nezávislý štát ho neuznáva ani päť z 27 členských krajín únie: Slovensko, Rumunsko, Španielsko, Grécko a Cyprus. Kosovo sa napriek tomu usiluje o uzavretie asociačnej dohody s EÚ.

Pred odchodom do Bruselu Dačič oznámil, že Belehrad je pripravený vyjednávať. Nedovolí však, aby sa "potvrdila nezávislosť Kosova", citovala jeho slová agentúra DPA. Ústretovosť preukázal i kosovský parlament, ktorý v stredu schválil uznesenie o normalizácii vzťahov so Srbskom.

Na podnet Európskej únie sa Belehrad a Priština dohodli na dvojstranných rozhovoroch zameraných na vyriešenie sporných záležitostí. Patria medzi ne rôzne prekážky vo vzájomnom obchode, doprave, telekomunikáciách, energetike či policajnej spolupráci.

Od marca minulého roka sa uskutočnilo sedem kôl rokovaní medzi znepriatelenými stranami, sprostredkovaných Európskou úniou. Vo februári ich prerušili v súvislosti s blížiacimi sa májovými parlamentnými voľbami v Srbsku. Strany doteraz dospeli k dohodám vo viacerých oblastiach - voľnom cezhraničnom pohybe osôb či účasti Kosova na regionálnych fórach. Nie všetky dohodnuté záväzky však naozaj napĺňajú, dodala DPA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok