Časť Slovenska majú zasiahnuť extrémne búrky, vzniknúť môže aj tornádo

TA3
24.6.2021 11:10

Západ Slovenska zasiahnu počas štvrtka extrémne búrky. Sprevádzať ich môžu obrovské krúpy, silný nárazový vietor a dokonca môže vzniknúť aj tornádo.

XY
TASR/AP

Platia vysoké výstrahy

Európska služba pre predpoveď búrok ESTOFEX vydala pre západ Slovenska 2. výstražný stupeň, pre česko-rakúske pohraničie platí najvyšší 3. stupeň výstrahy. Informuje o tom iMeteo.sk.

Počas popoludnia sa má v oblasti Álp, severného Rakúska a južného Česka tvoriť búrková oblačnosť, ktorá podvečer prerastie v intenzívne búrky. Hlavná vlna búrok by sa mala vytvoriť asi po 17. hodine.

Mimoriadne veľké krúpy

Podľa meteorológov sa najskôr budú tvoriť supercelárne búrky. Tie sa majú objaviť na severe Rakúska a v Česku, s nižšou pravdepodobnosťou aj na krajnom západe Slovenska. Priniesť môžu nebezpečné krúpy s veľkosťou viac ako 5 centimetrov. 

Najmä na Morave a na západe Slovenska nie je vylúčený ani vznik tornáda, upozorňujú meteorológovia. Búrky by mal sprevádzať najmä nárazový vietor, ktorého rýchlosť môže ojedinele presiahnuť až 100 km/h. Slabšie búrky môžeme očakávať na celom území Slovenska, najmä popoludní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok