Signály, že váš imunitný systém prosí o pomoc: Číslo 2 všetci prehliadame

24.6.2021 09:00

Svoje telo si poznáte. Žiadny monitoring ani aplikácia nenahradia intuíciu, keď cítite, že je čas na odpočinok a regeneráciu. Netreba nijaké špeciálne zariadenie, aby ste vedeli, či je váš imunitný systém oslabený. Vaše telo vám zvyčajne znamenia, keď trpí.

Signály, že váš imunitný systém prosí o pomoc: Číslo 2 všetci prehliadame
Pexels

Ak spozorujete niektorý z príznakov uvedených nižšie, vaša imunita nie je ideálna. Buďte bez obáv, stačia aj malé zmeny životného štýlu a máte hneď lepšiu šancu zostať zdraví.

1. Rany sa dlhšie hoja 

Keď sa porežete, poškriabete do krvi alebo inak poraníte, náš imunitný systém naberie rýchlosť a vytvorí sa chrasta. Biele krvinky pomáhajú bojovať proti infekcii, zatiaľ čo červené vytvárať nové tkanivo. Ak je váš imunitný systém oslabený, môže to všetko trvať oveľa dlhšie, čo predĺži proces hojenia.

Posilnite svoj imunitný systém: Ak máte akékoľvek zdravotné ťažkosti, ktoré spôsobujú zlý krvný obeh, ako napríklad cukrovka, snažte sa správne užívať lieky a riadiť sa odporúčaniami lekára.


rana Pexels

2. Ste v strese

Stres vyvoláva reakciu „bojuj alebo uteč“ a zvyšuje nám zápal v tele. Ak sa stane chronickým, naruší imunitný systém. Dlhodobý stres odvracia pozornosť tela viac k inštinktom prežitia a menej k problémom akejsi údržby tela. Preto sú ľudia v strese náchylnejší na infekcie aj bežnejšieho typu.

Posilnite svoj imunitný systém: Meditácie, joga, prechádzky v prírode sú zdravé spôsoby, ako zvládať a zmierňovať stres. Vaša myseľ a telo sa vám poďakujú.

3. Časté infekcie 

Ak zaznamenáte viac ako štyri infekcie uší alebo dutín za rok, môžete mať imunitnú nedostatočnosť. To isté platí, ak máte dvakrát zápal pľúc alebo potrebujete viac ako dva cykly antibiotík za rok.

Posilnite svoj imunitný systém: Ak sa vám stane čokoľvek z uvedeného, navštívte alergológa a imunológa. Čokoľvek, čo telu škodí ako zlá strava, fajčenie, nadmerné pitie alkoholu, všetko deprimuje imunitný systém.


TIP: Cvičenie pomáha pôsobiť proti účinkom stresu a udržuje zdravý krvný obeh. Zaisťujete, aby boli krvné cievy zdravé a aby sa imunitné bunky dostali do všetkých častí tela.

prechladnutie Pexels

4. Stále ste prechladnutí

Aj keď sa prechladnutie môže zdať menej závažné než infekcie, stále je nepohodlné a niečo znamená. Keď máte pocit, že si stále niečím prechádzate, môže to byť červená vlajka, že váš imunitný systém je poslabší.

Posilnite svoj imunitný systém: Nedostatok vitamínu D môže viesť k zhoršeniu imunitných reakcií a zvýšeniu rizika infekcie. Užívajte preto doplnok déčka, aspoň 2 000 IU denne. Správne dávkovanie závisí okrem iného aj od toho, kde žijete, od veku či farby pokožky.


TIP: Zlá strava, fajčenie, nadmerné pitie - to všetko deprimuje imunitný systém.

unava Pexels

5. Ste chronicky unavení

Únava má veľa príčin, nechajte si preto urobiť testy na kontrolu anémie, spánkového apnoe, endokrinnej poruchy alebo iného zdravotného stavu. Keď váš imunitný systém bojuje za zachovanie zdravia, unaví ho to, pretože boj vyžaduje energiu. Tiež nemusíte dobre spať. A zlý spánok môže ešte viac oslabiť váš imunitný systém.

Posilnite svoj imunitný systém: Spravte si zo spánku prioritu. Držte sa pravidelného harmonogramu spánku a vstávania, vďaka čomu bude vaša spálňa tmavá, chladnejšia a vyhradená iba na spánok a možné partnerské povinnosti. 

WC Pexels

6. Ste neustále na WC

Chronická hnačka alebo zápcha môžu byť známkou slabého imunitného systému alebo prejavom stresu. Vieme, že stres spôsobuje väčšiu náchylnosť k infekciám, zvyčajne aj na bežné vírusy. 

Posilnite svoj imunitný systém: Konzumácia stravy s vysokým obsahom pridaných cukrov a nasýtených tukov môže viesť k imunitnej dysfunkcii a narušeniu črevného mikrobiómu. Pretože črevo hrá dôležitú úlohu v našej imunite, konzumácia vyváženej a zdravej výživy môže tiež podporiť imunitný systém. Pomáhajú nám s tým probiotiká alebo konzumácia väčšieho množstva vlákniny.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok