Potrebujete opaľovací krém s SPF, keď máte tmavú pleť?

23.6.2021 18:00

Niektorí ľudia sčervenajú, ak sú na slnku bez ochrany čo i len na krátky čas, zatiaľ čo iní vyzerajú akoby sa mu vyhýbali, aj keď sa opaľujú. Možno máte tmavú farbu pleti alebo akýsi olivový tón po opálení, ale to je tak všetko. Na čo teda používať SPF? Odpoveď vás prekvapí.

Potrebujete opaľovací krém s SPF, keď máte tmavú pleť?
Pexels

Pokiaľ vaša pokožka nebola nikdy spálená a „chrumkavá“, môže vás to lákať úplne vynechať opaľovacie krémy s SPF. Ako to teda je? Môže si UV žiarenie raz vybrať daň, bez ohľadu na to, aký máte typ pleti? 

Prečo sa niektorí spália a iní nie?

Všetko závisí od melanínu, prírodného kožného pigmentu produkovaného v kožnej bunke nazývanej melanocyty. Úlohou melanínu je chrániť obsah DNA v našich kožných bunkách pred slnečným žiarením. Keď sa pozriete na kožné bunky pod mikroskopom, melanín je ako malý dáždnik, ktorý sedí priamo nad jadrom kožnej bunky, najbližšie k slnku a čiastočne blokuje UV žiarenie. Čím viac melanínu v tele máte, tým je pokožka tmavšia a tým prirodzenejšie sa opálite

TIP: Aj keď ste sa nespálili, opálenie stále naznačuje genetické poškodenie vašich kožných buniek.

koza Pexels

Ak UV žiarenie nezvratne poškodí obsah vašich kožných buniek, telo začne proces apoptózy, pri ktorom vaše kožné bunky zomierajú. To je to, čomu hovoríme úpal. Akonáhle slnečné svetlo prenikne cez tento melanínový dáždnik a dosiahne keratinocyty, ktoré sú najvzdialenejšími kožnými bunkami, UV žiarenie začne ničiť DNA bunky. Pretože poranené kožné bunky nemožno zachrániť, odumierajú, odlupujú sa a vám vznikajú pod šupinkami nové. 

Ľudia so svetlou pokožkou nemajú veľa melanínu, čo znamená, že sú zraniteľnejší voči UV žiareniu. Opatrne však, aj keď máte tmavú pokožku, ešte to neznamená, že ste chránení. Čím je pokožka tmavšia, tým viac UV žiarenia vie tolerovať, ale nie je to nekonečné množstvo. Aj ľudia s najtmavším odtieňom pokožky, sa môžu po určitom pobyte na slnku spáliť. Navyše, bez zjavného začervenania, by si niektorí ľudia tmavej pleti možno ani neuvedomili, že sa spália. Príznaky zahŕňajú citlivosť, opuch, pľuzgiere, bolesti hlavy, nevoľnosť, únavu, odlupovanie a pokožka teplá na dotyk.

TIP: Opaľovací krém je dôležitý a mali by ste si ho naozaj natrieť kedykoľvek ste na slnku.


pokozka Pexels

Rakovina kože

Je pravda, že u ľudí so svetlou pleťou je vyššia pravdepodobnosť vzniku rakoviny kože kvôli nižšej hladine ochranného melanínu. Opakované poškodenie DNA nechráneným si pokožky a vystavením ju UV lúčom však zvyšuje výskyt rakoviny bazálnych buniek pre všetky typy pleti. U tmavších ľudí sa 90 percent bazocelulárnych karcinómov nachádza na hlave alebo krku, kam dopadajú slnečné lúče. 

Navyše u ľudí s tmavou pokožkou sa stále môže rozvinúť melanóm, aj keď miera výskytu je oveľa nižšia a lézie sa vyvíjajú v oblastiach, kde slnečné svetlo priamo nesiaha ako v dlaniach, na prstoch alebo chodidlách.

Melanóm je často lokalizovaný v nepriechodných oblastiach, ktoré nie sú vystavené slnku, majú tendenciu zostať nepovšimnuté alebo nesprávne diagnostikované.

znamienko Pexels

Fľakatá koža

Vyššia hladina melanínu ponúka zvýšenú ochranu pred slnečným žiarením, ale tiež zvyšuje náchylnosť k hyperpigmentácii. Čím tmavšia je vaša pokožka, tým reaktívnejšie sú vaše melanocyty. Expozícia slnka spôsobuje, že sa melanocyty zapnú a produkujú viac melanínu. Výsledkom je, že nechránené slnečné žiarenie často vedie k nerovnomernému odtieňu pokožky, ako sú pehy a tmavšie škvrny na lícach.

Ľudia s väčším obsahom melanínu sú tiež vystavení väčšiemu riziku vzniku melazmy, čo je kožné ochorenie, ktoré vedie k škvrnitej hnedej pleti. Melazma sa na slnku zhoršuje a použitie SPF je veľkou záchranou aj nápravou.

krem Pexels

Rýchlejšie starnete

Prvá dobrá správa je, že ak máte tmavú pleť, nebudú sa vám vytvárať jemné vrásky ako u ľudí so svetlou pokožkou. Pretože melanín poskytuje ochranu pred UV žiarením, je menej pravdepodobné, že prenikne cez dermis a poškodí váš kolagén a elastín.

Horšia správa je, že škvrnitá pokožka alebo opálené pehy môžu spôsobiť, že budete vyzerať aj o 20 rokov starší. Majte na pamäti, že množstvo melanínu vo vašej pokožke nie je jediným faktorom, ktorý hrá úlohu pri fotostarnutí. Vaše riziko poškodenia DNA je z 20 percent genetického pôvodu a za 80 percent môže životné prostredie, vrátane opaľovania aj stravy.

Najlepší krém na opaľovanie

Už roky existuje jedna pohotovostná rada: používajte širokospektrálny krém na opaľovanie s SPF najmenej 30, bez ohľadu na tón pleti.


Témy: Pokožka
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok