Nečakajte na príchod tretej vlny. Prezidentka vyzýva ľudí, aby sa dali zaočkovať

TA3
23.6.2021 15:09

Prezidentka vo svojom vyhlásení informovala o delta variante, ktorý je už potvrdený aj na Slovensku. Vyzvala, aby ľudia nečakali na príchod tretej vlny a dali sa zaočkovať. "Je dôležité si uvedomiť, že úroveň zaočkovanosti na Slovensku je jedna z najnižších v rámci krajín EÚ," povedala prezidentka.

Obavy z nového sú prirodzené

"Medzi nami sú stále státisíce ľudí, ktorí sú očkovaniu otvorení, ale svoje rozhodnutie odkladajú, váhajú, neponáhľajú sa, lebo možno ešte nevidia bezprostredný dôvod zaočkovať sa," povedala Čaputová vo vyhlásení.

"Nečakajte, prosím, až na príchod tretej vlny, lebo to už môže byť neskoro. Istotu, že vakcína nás ochráni pred vírusom, máme až niekoľko týždňov po druhej dávke," zdôraznila prezidentka. Pripomenula, že Slovensko je na tom s očkovaním slabo a zaostávame aj v porovnaní s našimi najbližšími susedmi - Českom, Maďarskom a Poľskom. "Ľudia na Slovensku predsa nie sú menej uvedomelí, menej zodpovední, ako občania iných krajín. Chcem vás preto poprosiť, ak váhate, prípadne očkovanie odkladáte, urobte tak čo najskôr," povedala. 

Podľa prezidentky sú obavy z nových vecí vrátane vakcinácie prirodzené. Ľudia by však mali zvážiť mieru rizika, ktorú nové kmene vírusu predstavujú pre nezaočkovaných. "Vieme, ako rýchlo sa vie vírus dostať mimo kontrolu. Urobme správnu vec nielen pre seba a svoju rodinu, ale aj pre celú našu spoločnosť."

Výzva politikom

Prezidentka tiež rešpektuje právo politickej opozície a každého občana poukazovať na zlyhania vlády. Poznamenala však, že ak opozícia nevyzýva ľudí na očkovanie, tak by ich od neho aspoň nemala odhovárať.  

Úlohou vlády je strpieť kritiku opozície a ľudí, a naprávať chyby. "Chcem preto požiadať politických lídrov, aby nerobili kroky, ktoré môžu mať pre nás všetkých tragické následky a aby konali s pocitom zodpovednosti za životy a zdravie občanov," poznamenala Čaputová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok