Stres sa odrazí na tvári, môže byť príčinou fľakov, akné i kruhov pod očami

TA3/zm
24.6.2021 08:00

Život plný naháňania sa, nervovania a stresu sa negatívne podpisu nie len na našom zdravotnom stave, ale daň si vyberá i na pleti.

Stres sa odrazí na tvári, môže byť príčinou fľakov, akné i kruhov pod očami
Pexels/Andrea Piacquadio

Stresové hormóny oslabujú celkové fungovanie tela, a čo sa pleti týka, vytvárajú na nej akúsi bariéru, cez ktoré neprenikajú ani najkvalitnejšie krémy. Pri dlhodobom nervovom vypätí je teda pokožka dehydrovaná a bez dostatočnej dávky vitamínov, čo sa zákonite musí odraziť  na jej stave.

Stres a pleť

Ako sa teda stres prejaví na pleti? Je príčinou rýchlejšieho tvorenia vrások a kruhov pod očami, ktoré môžu mať dokonca nepekný fialový odtieň. Celkovo je stres príčinou, prečo nemáte zjednotený tón pleti a pasujete sa s nepeknými červenými fľakmi.

Napätosť celého tela zabraňuje dostatočnému prietoku krvi, čo pri pleti môže znamenať aj opačný problém ako sú škvrny, a to mdlú, sivastú pokožku.

Akné z nervov

Hoci máte dávno po puberte, objavilo sa u vás nepekné akné? Aj za tým môže byť náročné obdobie. Ak ste pod tlakom, telo produkuje oveľa viac potu a kožného mazu, čo v prípade pokožky na tvári znamená živnú pôdu pre tvorbu vyrážok.

Pokúste sa nevytláčať ich, ale nechať ich prirodzene vyschnúť a odpadnúť. Ak budete sama sebe kozmetičkou, môžete si zápal preniesť aj na ďalšie miesta.

Záchrana pokožky

Aj keď by najjednoduchšie riešenie bolo prestať sa nervovať, nie vždy to dokážeme alebo môžeme ovplyvniť. Preto ak máte pred sebou náročnejšie obdobie a viete, že vaša pleť bude čoskoro naň reagovať, snažte sa riadiť aspoň pár jednoduchými radami.

Doprajte si spánok a odpočinok, k tomu niet čo viac dodať. Obmedzte tiež počas fungovania v napätom období kávu. Väčšina ľudí sa v strese nalieva jednou šálkou za druhou, čo spôsobuje dehydratáciu.

Drobnou zmenou s veľkým efektom môže byť aj nanášanie kozmetiky. Nekrémujte sa klasicky rozotieraním, ale radšej prípravky vklepkávajte do pleti. Urobíte tým svojej tvári jednoduchú masáž a prekrvíte pokožku.    

Ak ste pod tlakom, telo produkuje oveľa viac potu a kožného mazu, čo v prípade pokožky na tvári znamená živnú pôdu pre tvorbu vyrážok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok