Bulharsko chcel meniť na proruské. Politika obvinili zo špionáže

TA3 TASR
23.6.2021 13:13

Bulharská prokuratúra obvinila vodcu jednej z politických strán zo špionáže a prezradenia štátneho tajomstva. Podľa správ bulharských médií obvineným je predseda strany Obroda vlasti a hnutia Rusofili Nikolaj Malinov.

Bulharsko chcel meniť na proruské. Politika obvinili zo špionáže
TASR/AP

Ako v stredu informoval spravodajský portál Novaja gazeta, voči Malinovovi bolo obvinenie zo špionáže vznesené už v septembri roku 2019 a malo týkať pokusov o zmenu súčasnej geopolitickej orientácie Bulharska, ktoré je členom NATO a Európskej únie, na proruskú.

V tom čase bulharské úrady na desať rokov zakázali vstup do krajiny Leonidovi Reštnikovovi, riaditeľovi Ruského inštitútu pre strategické štúdie a podpredsedovi historickej a vzdelávacej spoločnosti Dvojhlavý orol, ako aj Konstantinovi Malofejevovi, šéfovi holdingu Cargrad. Malinov bol v kontakte práve s týmito organizáciami.

V roku 2019 Malinova pri vyšetrovaní podozrení prepustili na kauciu. Následne sa mu podarilo odcestovať do Moskvy, kde v novembri z rúk ruského prezidenta Vladimira Putina prevzal Rad priateľstva za "osobitné zásluhy pri budovaní priateľstva, spolupráce a vzájomného porozumenia medzi národmi". V apríli tohto roku získala Malinovova strana v parlamentných voľbách necelého pol percenta hlasov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok