Delta variant má iné príznaky, ukázal výskum. Tieto sú v Británii najčastejšie

TA3
23.6.2021 07:00

Bolesť hlavy, zapálené hrdlo a nádcha sú aktuálne vo Veľkej Británii najčastejšie evidovanými príznakmi spojenými s Delta variantom, tvrdia vedci.

alergia alergie nádcha choroba prechladnutie chrípka zdravie kapesník vreckovka smrkanie ilu (ČTK)
ČTK

Profesor Tim Spector, ktorý vedie covidovú štúdiu, hovorí, že nakaziť sa Delta variantom je pre mladých ľudí čo sa symptómov týka zhruba také, ako horšie prechladnutie. Hoci sa infikovaní Delta variantom necítia veľmi choro, môžu byť infekční a predstavovať pre iných riziko. Každý, kto si myslí, že by mohol mať Covid-19, by mal zájsť na test.

Bežné covidové príznaky, pri ktorých by si mali ľudia dávať pozor sú:

  • kašeľ
  • horúčka
  • strata čuchu alebo chuti

Profesor Spector na základe údajov tímu od tisícov ľudí, ktorí nahlásili príznaky do aplikácie, zistil, že uvedené symptómy sú teraz menej bežné. "Od začiatku mája, sme sledovali najviac zastúpené príznaky v aplikácii - a nie sú rovnaké, ako boli predtým," uviedol pre BBC. Horúčka zostáva celkom bežnou, ale strata čuchu a chuti sa neobjavuje medzi top 10 príznakmi, uvádza profesor Spector. Je to teda prechladnutie alebo koronavírus?

Pocit "vypnutia"

"Zdá sa, že tento variant funguje trochu inak," hovorí."Ľudia si môžu myslieť, že majú len nejaký druh sezónnej nádchy a naďalej budú chodiť medzi ostatných von na párty, čím môžu vírus rozšíriť na ďalších šesť ostatných ľudí. Spôsobuje to veľa problémov. Ak ste mladí, budete mať slabšie príznaky. Môže to len vyzerať ako silná nádcha alebo smiešny pocit "vypnutia", no zostaňte radšej doma a choďte sa dať otestovať."

Bolesti svalov

Podobne aj štúdia Imperial College v Londýne založená na viac ako jednom milióne ľudí v Anglicku - v čase, keď dominovali Alpha alebo britský variant - zistila širokú škálu sprievodných príznakov spojených s covidom. Zimnica, strata apetítu, bolesti hlavy a svalov boli popri klasických symptómoch najviac spojené s infekciou. Britská vláda ako najčastejšie príznaky uvádza:

  • nepretržitý kašeľ
  • vysoká teplota
  • strata alebo zmena čuchu a chuti

"Je tiež niekoľko ďalších symptómov spájaných s covidom," uvádza vláda. "Tieto symptómy môžu mať aj ďalšiu príčinu, a sami o sebe nemusia byť dôvodom ísť na test. Ak však máte obavy pre svoje príznaky, vyhľadajte lekársku pomoc."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok