Krčméry potvrdil Delta variant na Slovensku. Priznal, že sa mu vyhrážali smrťou

TA3
22.6.2021 21:43

Na Slovensku máme zatiaľ dva potvrdené prípady Delta variantu koronavírusu, uviedol to v relácii Téma dňa infektológ Vladimír Krčméry.

20210622_tema_dna_1.jpg
TA3

V súčasnosti však máme veľmi dobré epidemiologické údaje - klesajú hospitalizácie, a pribúda málo nových infikovaných. Ako povedal, minulý rok sme upadli do epidemiologicky falošného pokoja, čoho by sme sa toto leto mali vyvarovať.

Ako Krčméry uviedol, delta mutácia má rýchlosť nákazy (R) od 1,44 - 7, čiže jeden človek môže za jeden deň nakaziť sedem ľudí. Na Slovensku máme podľa jeho slov zatiaľ dva potvrdené prípady Delta variantu koronavírusu. Oba boli importované na Slovensko, jeden priamo z Indie, druhý sekundárne. V Českej republike v utorok potvrdili komunitné šírenie variantu, uviedol vedec.

Ústredný krízový štáb podľa neho leto nečaká, keďže zasadá každý štvrtok. Férovo chcú povedať občanom, že "istota, že niekam vycestujú je ďaleko väčšia ako istota, že sa odtiaľ vrátia". Zmeny by mohli nastať aj pri cestovateľskom semafore, ktorý by mal mať už len dve farby - čiernu alebo červenú. "Tí, ktorí budú zaočkovaní dvoma dávkami, budú mať pri vstupe zo zelených krajín zelenú na druhú," uviedol. Dodal, že farba cestovateľského semafora by sa mala meniť každý týždeň.

Epidémia demaskovala duševné choroby

K šíreniu vírusu môžu aktuálne prispieť aj majstrovstvá Európy vo futbale. Pripomenul, že aj vlani boli za šírením vírusu tri veľké športové podujatia, po ktorých Európa "začala horieť". "Epidémie nás vedú k tomu, že si treba férovo povedať, že nie sme pánmi tejto zemegule." S koronavírusom a jeho mutáciami sa budeme musieť podľa neho naučiť žiť. 

V prípade jeho osoby prebieha vyšetrovanie asi piatich prípadov vyhrážania sa. Ako uviedol, vyhrážky dostali aj ďalší členovia konzília odborníkov či epidemiológovia. Medzi nimi aj Alexandra Bražinová, Ján Mikas aj Pavol Čekan. Časť ľudí, ktorí sa mu vyhrážali smrťou, sú psychicky chorí, uviedol. "Epidémia tým, že priniesla úzkosť a stres, u mnohých demaskovala sklony k rozličným duševným poruchám, ktoré sa v rámci izolácie prejavili." Ocenil, že Národná kriminálna agentúra sama zachytila niekoľko prípadov, kedy sa mu vyhrážali smrťou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok