Keď sa rakovina vráti, ako nabrať nádej a odvahu

22.6.2021 18:00

Vaša rakovina je späť, rovnako tak šok a strach, ktoré prišli už pri prvej diagnóze. Neistota je tiež naspäť a vy sa pýtate, čo bude s ďalšou liečbou a ako bude vyzerať vaša budúcnosť. Strach, ktorý pociťujete je normálny. Mnohí pacienti hovoria otvorene, že druhá liečba rakoviny vie byť oveľa nepríjemnejšia.

Keď sa rakovina vráti, ako nabrať nádej a odvahu
Pexels

Čo je recidíva 

Keď sa rakovina vráti po období vymiznutia príznakov, považuje sa to za recidívu. Aj napriek najlepšiemu úsiliu zbaviť sa jej, niektoré bunky v tele zostali. Môžu byť na rovnakom mieste, alebo v inej časti tela. Určitý čas boli v nečinnosti, ale nakoniec sa začali množiť ďalej.

 Kde sa opakuje

Rakovina sa môže opakovať na rovnakom mieste, kde sa aj pôvodne nachádzala, alebo migrovať do iných častí tela. Recidíva je rozdelená do troch kategórií:

  • objavuje sa na rovnakom mieste, kde bola prvýkrát alebo veľmi blízko.
  • vyskytuje sa v lymfatických uzlinách a tkanivách nachádzajúcich sa v blízkosti pôvodnej rakoviny.
  • rakovina sa rozšírila (metastázovala) do vzdialených oblastí.

V zriedkavých prípadoch vám môže byť diagnostikovaná nová rakovina, ktorá úplne nesúvisí s vašou prvou. 

rakovina Pexels

Príznaky a podozrenia

Ak má lekár podozrenie na recidívu rakoviny, na základe určitých testov alebo vašich príznakov a prejavov, vykoná sériu kontrolných vyšetrení. Sledovanie recidívy sa líši od skríningu pôvodnej rakoviny. U väčšiny foriem môže byť lokálna recidíva stále liečiteľná, takže jej včasné zistenie je veľmi dôležité. Pre väčšinu druhov rakoviny znamenajú metastázy ten najhorší variant liečby. 

Úspešnosť liečby 

V mnohých prípadoch je aj recidívu vyliečiť. Keď liečba nie je možná, dnešná medicína ju vie aspoň spomaliť. Vie zmierniť bolesť a ďalšie príznaky a môže pomôcť pacientovi predĺžiť život. Ktoré ošetrenie si vyberiete, ak nejaké bude, je na vašom rozhodnutí. Zvážte vždy aj vedľajšie účinky, či ste ich ochotní podstúpiť. Lekár musí vziať do úvahy aj typ liečby, ktorú ste podstúpili predtým a ako vaše telo na ňu reagovalo.

Sami dobre viete, na ktoré príznaky si musíte dať pozor, čo môže signalizovať recidívu rakoviny.

rakovina Pexels

Ako všetko zvládnuť 

Návrat rakoviny vám vracia do života mnoho rovnakých emócií, ktoré ste prežívali prvýkrát. Úzkosť je najčastejší prejav. Šok z toho, že sa rakovina vrátila po tom, čo ste to nepredpokladali, zase vyvoláva strach. 

Objavujú sa pochybnosti o prvej liečbe, o životnom štýle, ktorý ste viedli za posledné roky.  Snažte sa nepozerať dozadu. Namiesto toho sa zamerajte na svoju súčasnú situáciu a na to, čo musíte urobiť teraz, aby ste sa posunuli vpred. Je bežné hnevať sa, že sa vám rakovina vrátila. Môžete sa dokonca hnevať na svojho lekára, že ju „nezastavil“ už prvýkrát. 

TIP: Zvážte účasť na klinickom testovaní, kde získate prístup k najnovším liečebným postupom alebo experimentálnym liekom.

rakovina Pexels

Je normálne cítiť aj únavu, že si s rakovinou už neporadíte. Či už ide o vedľajšie účinky liečby, ktorých sa obávate, alebo fakt, že to musíte zase oznámiť priateľom a príbuzným ako predtým, berte do úvahy skutočnosť, že ste sa dokázali vyliečiť prvýkrát, aj keď ste o tom vtedy pochybovali.

Všetky tieto pocity sú normálne a pravdepodobne budú u vás fungovať rovnaké mechanizmy zvládania situácie, ktoré ste použili pri prvej diagnostike rakoviny. Či už to bol najlepší priateľ, člen rodiny alebo podporná skupina, viete, že sa na ne môžete znova obrátiť.

Spoliehajte sa na ľudí z minulosti, ktorí vám pomohli úspešne sa vyrovnať s diagnózou už predtým.

rakovina Pexels

Máte isté výhody

O chorobe dnes viete oveľa viac, čo môže pomôcť znížiť vašu úzkosť. Popremýšľajte, koľko ste vedeli o rakovine pri prvej diagnóze. Ste vo výhode. Vybudovali ste si vzťahy. Úzko ste spolupracovali so svojím lekárom a viete, čo čakať v nemocnici. Vďaka tomu sa budete cítiť ako tak pohodlnejšie.

Na základe vašich prvých skúseností s rakovinou viete, čo je pre vás v tomto období najlepšie. Potrebovali ste nejaký čas osamote? Alebo ste radšej mali niekoho nablízku? Využite všetky svoje skúsenosti naplno. Využite ich vo svoj prospech. Môžu vám pomôcť pri rozhodovaní sa o liečbe a mať nad sebou väčšiu kontrolu. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok