Matovičovci podporia kandidáta na šéfa NKÚ, vraj naposledy

TASR
19.10.2012 13:59

Celý poslanecký klub Obyčajných ľudí a nezávislých osobností podporí Vladimíra Klimeša (nominant SaS) vo voľbe predsedu Najvyššieho kontrolného úradu. Na tlačovej konferencii to oznámil líder hnutia Igor Matovič s varovaním, že to bude naposledy.

Matovičovci podporia kandidáta na šéfa NKÚ, vraj naposledy
SITA

"Bude to poslednýkrát, kedy sme ochotní zakrývať si oči predtým, ako si vraj zodpovedné pravicové strany robia v tajných voľbách podrazy. Ak pán Klimeš v tejto voľbe nezíska podporu všetkých opozičných poslancov, okrem tých, ktorí vopred vyhlásia, že ho nepodporia, žiadneho ďalšieho straníckeho kandidáta nepodporíme," vyhlásil Matovič.

V prípade ďalšej voľby podporia obyčajní len takého kandidáta, ktorý vzíde z verejného výberového konania zorganizovaného všetkými opozičnými stranami. Z neho by mal vzísť rešpektovaný odborník. "Veríme, že takto vybraný kandidát automaticky získa deklarovanú podporu vládnej strany Smer," doplnil Matovič.

Komisia vo výberovom konaní by podľa jeho slov mohla mať desať členov, kde by po piatich zástupcoch malo päť opozičných strán, zvyšok by boli odborníci zaoberajúci sa transparentnosťou vo verejnom živote. "Post predsedu NKÚ nie je ujo vrátnik v nejakom sklade. Je to človek, ktorý je šéfom najdôležitejšieho orgánu na kontrolu nakladania s verejnými financiami. Takýto post by si verejné výberové konanie zaslúžil," myslí si opozičný politik.

K ďalšej voľbe predsedu NKÚ by malo dôjsť na poslednej tohtoročnej schôdzi so začiatkom v novembri napriek očakávaniu, že sa tak stane už na aktuálnej októbrovej schôdzi. Predsedníčka poslaneckého klubu vládneho Smeru-SD Jana Laššáková odklad vysvetlila tým, že opozícia stále nemá dohodu na podpore Vladimíra Klimeša (nominant SaS).

"Potom, čo sa tu robilo pri voľbe Kamila Krnáča, chce mať predseda NR SR istotu, že to bude kandidát celej opozície, ktorého by mohol podporiť aj Smer-SD. Na grémiu boli všetci predsedovia poslaneckých klubov, aj opozičných a nikto sa nevyjadril k tomu, že áno, je to aj náš kandidát," povedala nedávno Laššáková.

Klimeš je už druhým kandidátom SaS na toto miesto. Exposlanec Kamil Krnáč (SaS) v parlamente dvakrát neuspel. Nezískal hlasy nielen Smeru-SD, ale v prvej voľbe ani niekoľkých poslancov opozície. Opozícia pritom Krnáčovi ako spoločnému kandidátovi podporu deklarovala. Po dvoch neúspešných voľbách sa Krnáč rozhodol viac nekandidovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok