Prehliadku mŕtvych tiel by mal zabezpečovať úrad aj cez ambulantných lekárov

TA3 TASR
22.6.2021 16:08

Pri prehliadkach mŕtvych tiel by sa mala znova zaviesť povinná účasť ambulantných lekárov, a to v prípade, ak nie je dostatok lekárov, ktorí majú o to dobrovoľný záujem.

polícia telá truhla páska mŕtvola (TASR)
TASR

Vyplýva to z pozmeňujúceho návrhu koaličných poslancov k novele zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch, stavovských organizáciách v zdravotníctve, ktorý v utorok predniesla v pléne národnej rady poslankyňa Anna Záborská.

Návrhom by sa mal upraviť zákon o zdravotných poisťovniach, dohľade nad zdravotnou starostlivosťou. Po novom by mal Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou zabezpečovať vykonávanie prehliadok mŕtvych tiel a vypracovávať rozpis týchto obhliadok. Poslanci chcú teda zrušiť inštitút organizátorov prehliadok mŕtvych tiel a upraviť v zákone výkon prehliadok mŕtvych tiel mimo zdravotníckeho zariadenia.

Môžu dostať pokutu

Prehliadky majú byť podľa návrhu vykonávané na základe rozpisu vyhotoveného na každý mesiac pre územie jednotlivých okresov. Do rozpisu majú byť prednostne zaraďovaní okrem zamestnancov úradu lekári, ktorí majú záujem o vykonávanie prehliadok a na tento účel požiadali o vydanie oprávnenia. 

"Pri ich prípadnom nedostatku budú do rozpisu rovnomerne zaraďovaní aj lekári všeobecnej ambulantnej starostlivosti a špecializovanej ambulantnej starostlivosti na základe zákonnej povinnosti," uviedli. Predpokladom na vydanie oprávnenia je absolvovanie školenia k prehliadkam mŕtvych tiel. Lekári zaradení v rozpise by mohli v prípade nesplnenia povinnosti dostať pokutu.

Poslanci tvrdia, že chcú zmenou zabezpečiť hospodárne a efektívne procesy pri vykonávaní prehliadok mŕtvych tiel. Inštitút organizátorov prehliadok mŕtvych tiel zavedený v roku 2019 vo forme súkromných obchodných spoločností sa podľa nich ukázal ako málo funkčný a nehospodárny, preto je potrebné ho zrušiť. Odôvodňujú to tým, že cez verejné obstarávanie služieb organizátora vzrástla cena prehliadky mŕtveho tela z 25 eur na 118 eur za prehliadku, tá sa však nepremietla primerane do vyšších odmien pre lekárov.

Poslanci tvrdia, že dochádza k nehospodárnemu nakladaniu s verejnými finančnými prostriedkami, preto chcú realizovať tento proces priamo pod gesciou úradu, ktorý by vyhotovoval rozpis prehliadajúcich lekárov. Prehliadku mŕtveho tela by mohol v prípade schválenia návrhu vykonať aj lekár ambulancie rýchlej lekárskej pomoci. Návrh tiež hovorí o tom, že ak ide o výkon dohľadu nad poskytovaním zdravotnej starostlivosti v prípade úmrtia, úrad môže pribrať poverením znalca na podanie znaleckého posudku. Navrhované zmeny by mali platiť od 1. októbra.

Asociácia s návrhom nesúhlasí

Asociácia súkromných lekárov návrh odmieta. Poslancov vyzvala, aby ho nepodporili. Návrh považuje asociácia za "nepremyslený" a "nebezpečný". Poukázala na to, že ho neprerokovali s odbornou verejnosťou. Tvrdí, že prinesie dramatický úbytok ambulantných lekárov. Tí by podľa ASL po skončení sa ordinačných hodín od živých pacientov museli "utekať" k prehliadke mŕtveho.

Na základe predloženého návrhu by sa podľa ASL prehliadka mŕtveho tela vykonala bezodkladne po skončení sa ordinačných hodín v ambulancii. V praxi to však môže znamenať, že sa zrealizuje aj po desiatich hodinách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok