Slovenská pošta dostala pokutu vyše pol milióna eur

TA3 TASR
22.6.2021 12:37

Slovenská pošta bude musieť zaplatiť vysokú pokutu. Tú jej udelil Úrad pre verejné obstarávanie za porušenie postupov.

pošta, pobočka, 1140x
TASR/Erika Ďurčová

Úrad pre verejné obstarávanie uložil Slovenskej pošte za porušenie postupov pri verejnom obstarávaní a z toho vyplývajúce nesprávne stanovenia predpokladanej hodnoty zákazky pokutu v celkovej výške 615.441,88 eur. V utorok o tom informoval úrad.

Zákazka sa podľa úradu týkala postupu, ktorý Slovenská pošta zvolila pred uzatvorením zmluvy o spolupráci pri využívaní poštových kariet na služby elektronického stravovania so spoločnosťou GGFS.

Vážne porušenie zákona

Danú zákazku kontrolovaný (Slovenská pošta) nezadával postupmi podľa zákona o verejnom obstarávaní, a to v dôsledku nesprávneho stanovenia predpokladanej hodnoty zákazky, ktoré malo za následok zníženie predpokladanej hodnoty zákazky pod finančný limit stanovený v zákone o verejnom obstarávaní,“ uviedol predseda úradu Miroslav Hlivák.

Pošta sa tak podľa Úradu pre verejné obstarávanie vyhla verejnému obstarávaniu s postupom pre zadávanie nadlimitnej zákazky. Podľa Hliváka išlo v tomto prípade o tak vážne porušenie zákona o verejnom obstarávaní, pri ktorom úrad ukladá pokutu vo výške päť percent zo zmluvnej ceny. „Keďže ale Slovenská pošta súhlasila so všetkými zisteniami úradu, úrad znížil pokutu o polovicu. Môžem ešte potvrdiť, že úrad na základe uzatvorených memoránd o spolupráci postúpi výsledok uvedenej kontroly aj na príslušné kontrolné orgány,“ uzavrel Hlivák.

Pôvodne bola pokuta vyššia

Hovorkyňa Slovenskej pošty Iveta Dorčáková spresnila, že kontrola a pokuta od úradu sa týkala obstarávanie z roku 2017, teda obdobia jedného z predchádzajúcich manažmentov spoločnosti. „Slovenská pošta uznala argumentáciu Úradu pre verejné obstarávanie, a tak dosiahla uloženie pokuty vo výške 50 % z pôvodne určenej výšky pokuty,“ dodala Dorčáková.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok