Kedysi bola mužom. Na olympiáde bude súťažiť prvá transrodová športovkyňa

TA3
24.6.2021 06:00

Vzpieračka Laurel Hubbardová bola vybraná do novozélandskej výpravy na tohtoročné olympijské hry v Tokiu. Stala sa tak prvou transrodovou športovkyňou, ktorá sa podujatia zúčastní po úprave kvalifikačných požiadaviek.

Kedysi bola mužom. Na olympiáde bude súťažiť prvá transrodová športovkyňa
TASR/AP

Hubbardová bude súťažiť v kategórii žien do 87 kilogramov, uviedol vo vyhlásení Novozélandský olympijský výbor. Dnes už 43-ročná Novozélanďanka súťažila pred zmenou pohlavia na viacerých podujatiach v mužskej kategórii, informuje abc.net.au. 

„Som vďačná za láskavosť a podporu, ktorú mi poskytlo toľko Novozélanďanov,“ uviedla Hubbardová vo vyhlásení.

Kritika zo strany športovcov

Medzinárodný olympijský výbor vydal v roku 2015 pokyny umožňujúce súťažiť transrodovým ženám za predpokladu, že ich hladina testosterónu bola najmenej 12 mesiacov pred prvou súťažou nižšia ako 10 nml/liter.

Oprávnenosť súťažiť však spochybňovali viacerí športovci a kritici pokynov výboru, ktorí tvrdia, že výbor neberie do úvahy výkonnostnú výhodu, ktorú získali počas obdobia mužskej puberty.

Vláda ju podporila

Vláda Nového Zélandu však Hubbardovú podporila. "Laurel sa nachádza medzi najlepšími vo svojej kategórii. Splnila kritériá Medzinárodnej vzpieračskej federácie, vrátane tých, ktoré vychádzajú z pokynov Medzinárodného olympijského výboru pre transrodových športovcov," uviedla vo vyhlásení výkonná riaditeľka Novozélandského olympijského výboru Kereyn Smith.

Ďalšou transrodovou športovkyňou, ktorá by sa mohla predstaviť na tohtoročnej olympiáde v Tokiu a reprezentovať USA, je jazdkyňa BMX Chelsea Wolfová. Momentálne však nie je zaručené, že bude súťažiť, keďže je zatiaľ iba náhradníčkou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok