Pred duelom v Španielsku máme postup vo vlastných rukách. Postačí nám jeden bod

TA3 TASR
22.6.2021 11:21

Slovenským futbalovým reprezentantom stačí pred záverečným vystúpením v E-skupine ME 2020 na postup do osemfinále bod. V stredu od 18-tej oň budú hrať na pôde favorizovaného Španielska na štadióne La Cartuja v Seville.

XY
TASR/Martin Baumann

Tarkovič mužstvu verí

Pokiaľ zvíťazia a Švédi v súbežne hranom petrohradskom zápase nezdolajú Poliakov, obsadia Slováci v tabuľke prvé miesto. Stretnutie povedú holandskí rozhodcovia na čele s hlavným arbitrom Björnom Kuipersom.

Slovensko figuruje po dvoch kolách na druhej priečke s tromi bodmi po triumfe nad Poľskom 2:1 a prehre so Švédskom 0:1. Španielsko nevstúpilo do finálového turnaja presvedčivo a získalo iba dva body za remízy so Švédskom (0:0) a Poľskom (1:1). Postup si v každom prípade zabezpečí víťazstvom, stačiť mu môže aj remíza, keď Poľsko nevyhrá nad Švédskom. 

"Ak boli Švédsko a Poľsko v našich vzájomných zápasoch favoritmi, tak Španielsko je top favoritom a nielen našej skupiny, ale celého turnaja. Na zápas sa musíme dobre pripraviť a naďalej pokračovať v kvalitnej hre.

 Za mňa aj mužstvo môžem povedať, že pre úspech urobíme všetci maximum. Vždy som nášmu mužstvu veril, vždy! Aj keď mnohí o jeho kvalite pochybovali. A verím mu aj v zápase proti Španielsku. Bez vzájomného rešpektu a dôvery nemôžete byť na šampionáte úspešní," zdôraznil tréner Štefan Tarkovič v rozhovore pre oficiálny web Slovenského futbalového zväzu.

Viaceré scenáre

Situácia v skupine je zamotaná a po treťom kole môže nastať scenár, že Slovensko, Švédsko aj Poľsko budú mať na konte štyri body. Potom by o poradí rozhodlo skóre v tabuľke troch tímov. Ak Poľsko zdolá Švédsko 1:0 a v Seville sa zrodí remíza, skončí Slovensko prvé pred Poľskom a Švédskom. 

Pokiaľ Poľsko uspeje nad Švédskom 2:1 a Slováci remizujú v Španielsku, bude prvé Poľsko pred Švédskom a Slovenskom, o poradí na druhej a tretej pozícii by rozhodol výsledok vzájomného duelu, ktorý hovorí v prospech Švédov. 

Keď Poliaci zvíťazia nad Švédmi akýmkoľvek iným jednogólovým rozdielom a Slovensko bude hrať nerozhodne, skupinu vyhrá Poľsko pred Švédskom a Slovenskom. V prípade, že Poľsko zdolá Švédsko o dva alebo viac gólov a Slovensko získa bod, poradie bude Poľsko, Slovensko, Švédsko.

Cieľom bol výkonnostný posun

"Po prvom víťaznom zápase s Poľskom sme sa v očiach niekoho stali div nie favoritmi na víťazstvo v skupine. Očakávania sa miestami dostali do roviny, že už budeme len víťaziť, čo je nereálne pre každého triezvo uvažujúceho človeka. Povedal som a stojím si za tým, že naše mužstvo má kvalitu na to, aby v skupine zohralo dôstojnú úlohu, aj keď spomedzi jej štyroch účastníkov sme boli od začiatku papierovým outsiderom. 

Ja vnímam kvalitu mužstiev cez rebríček FIFA. Podľa mňa z dlhodobého hľadiska odzrkadľuje kvalitu mužstva. V ňom sme momentálne na 36. mieste. Španieli sú na šiestej priečke, Švédi na osemnástej, Poliaci na 21. mieste. Určite je absurdné počítať s tromi víťazstvami. Náš primárny cieľ bol výkonnostný posun a ten sa podľa mňa dostavil.

Odohrali sme dva kvalitné a vyrovnané zápasy. V zápase so Švédskom sme boli veľmi blízko k remíze a postupu zo skupiny. Podstatné je, že po víťazstve nad Poľskom stále môžeme o našom osude rozhodnúť my sami," dodal Tarkovič.

Favoritov dokážu zaskočiť

Slováci pri predchádzajúcich účastiach na vrcholných turnajoch predviedli, že v rozhodujúcich momentoch dokážu zaskočiť favoritov. Na MS 2010 v Juhoafrickej republike zdolali na záver skupinovej fázy Talianov a na EURO 2016 vo Francúzsku postúpili do osemfinále vďaka remíze s Anglickom.

Do vyraďovacej časti sa chcú prebojovať aj do tretice. "Španieli budú dominovať v držaní lopty, ale na minulých podujatiach sme ukázali, že vieme hrať veľké zápasy. Dúfam, že sa nám to podarí opäť," vyhlásil stredopoliar Patrik Hrošovský na oficiálnej stránke UEFA.

Slováci to už v minulosti dokázali aj na úkor Španielov, v októbri 2014 ich v kvalifikácii ME 2016 pokorili v Žiline 2:1 gólmi Juraja Kucku a Miroslava Stocha. "Pamätám si na ten zápas veľmi dobre, také niečo sa nestáva každý deň! Bol by som nadšený, keby som také emócie a takú eufóriu opäť zažil aj v stredu," povedal obranca Tomáš Hubočan. 

Je to jediný triumf Slovenska nad Španielskom v šiestich vzájomných stretnutiach. V kvalifikačnej "odvete" v Oviede v septembri 2015 uspeli domáci 2:0 zásluhou zásahov Jordiho Albu a Andresa Iniestu, ktorý premenil jedenástku. V kvalifikácii MS 1998 uspelo Španielsko 4:1 doma a 2:1 v Bratislave. V baráži MS 2006 zvíťazili Španieli v Madride 5:1 po hetriku Luisa Garciu, na Slovensku sa zrodila remíza 1:1.

Španieli čelia kritike

Luis Enrique a jeho tím čelia po rozpačitom vstupe do šampionátu kritike. Španielske médiá volajú, aby tréner zaradil do zostavy pravého obrancu Cesara Azpilicuetu, ktorý na turnaji ešte nedostal príležitosť. Umožnilo by to posunúť sa vyššie Marcosovi Llorentemu, ten má za sebou vydarenú sezónu na klubovej úrovni, keď sa v drese majstrovského Atletica Madrid podieľal na vyše dvadsiatich góloch. 

Do zostavy by sa mohol vrátiť kapitán a stredopoliar Sergio Busquets, ktorý v úvodných dvoch súbojoch chýbal po pozitívnom teste na ochorenie COVID-19. "Proti Slovensku máme hlad po víťazstve. 

V tomto čase sme už chceli mať viac bodov, to sa nám nepodarilo, ale musíme si veriť. Hráme doma a je to ako vyraďovací duel. Po dvoch remízach nikto z nás neskáče dva metre. Netvrdíme, že ideme na titul, no aj na svetovom šampionáte v roku 2010 malo Španielsko spočiatku problémy. 

Stále môžeme obsadiť v tabuľke prvú alebo druhú priečku," povedal Azpilicueta, ktorý v tomto roku ako kapitán priviedol londýnsku Chelsea k trofeji v Lige majstrov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok